latinica  ћирилица
19/01/2021 |  17:56 ⇒ 18:30 | Аутор: СРНА

ЕУ: Циљ вакцинисати 70 одсто популације до јуна

Европска унија има за циљ да до јуна вакцинише 70 одсто своје одрасле популације против вируса корона, рекао је потпредсједник Европске комисије Маргаритис Шинас на конференцији за новинаре.
Европска Унија - Фото: AFP
Европска УнијаФото: AFP

- Такође, предлажемо да до љета ове године државе чланице вакцинишу најмање 70 процената одрасле популације - рекао је он, додајући да то значи прије 1. јуна, када почиње европско љето.

Блок је започео вакцинацију прије три седмице и до сада је одобрио двије вакцине компанија "Бионтек" и "Фајзер" и "Модерна", а ускоро би требале да услиједе и друге вакцине.

Темпо вакцинације заостаје за земљама попут САД, Британије, Израела и Уједињених Арапских Емирата.

Комесар за здравство Стела Киријакидес рекла је да стратегија заједничке куповине ЕУ значи да већ постоји довољно доза за вакцинацију 80 одсто становништва ЕУ од 450 милиона.

Признала је, међутим, да "вакцинације треба убрзати", те да је тренутно уско грло настало због "свјетског недостатка производних капацитета", а не због недостатка вакцина које је ЕУ већ наручила.

Шеф ЕУ Урсула фон дер Лајен рекла је да би постизање циља од 70 одсто у наредна четири мјесеца могло бити "прекретница у борби против овог вируса", преноси АФП.