latinica  ћирилица
19/01/2021 |  19:19 ⇒ 22:03 | Аутор: СРНА

Специјално Тужилаштво против привременог ослобађања Кадрија Весељија

Специјализовано тужилаштво противи се захтјеву да један од оптужених вођа терористичке ОВК Кадри Весељи буде привремено пуштен из притвора Специјалног суда у Хагу, јер постоји ризик од бјекства, будући да би могао бити осуђен на доживотни затвор.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Gazeta Alo)

- Весељи је оптужен за ратне злочине и злочине против човјечности у 40 притворских јединица, укључујући убиства и мучење. За злочине поднијете у оптужници против Весељија постоји могућа казна доживотног затвора - наводи се, између осталог, у одговору Тужилаштва достављеном Специјалном суду.

Како се истиче, ова перспектива ствара стални ризик од бјекства, који се може повећати након што Весељи буде сазнао цијелу листу доказа против њега.

Одговор Тужилаштва је достављен 15. јануара, након што је привремено ослобађање Весељија затражио његов адвокат Бен Емерсон.

Главни тужилац и његов тим посебну важност придају томе што је Весељи "један од најискуснијих обавјештајних официра на Косову, бивши шеф обавјештајних служби тзв. ОВК и косовске обавјештајне службе".

- Када се ово комбинује са његовим статусом јавне личности, ван је расправе да Весељи има техничко знање и мрежу да избјегне правду - навео је главни тужилац Џек Смит у одговору Специјалном суду.

Тужилаштво тврди да ће Весељи ометати вођење кривичног поступка, укључујући утицај на свједоке, жртве или саучеснике, преноси РТС.

Четворица чланова Главног штаба терористичке ОВК Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими оптужени су по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човјечности у удруженом злочиначком подухвату.

Сва четворица налазе се на једној оптужници. На терет им је стављен низ ратних злочина међу којима и око 100 убистава Срба, Рома и Албанаца католика, политичких противника и противника терористичке ОВК.