latinica  ћирилица
19/01/2021 |  21:15 ⇒ 21:57 | Аутор: РТС

Вашингтон пред Бајденову инаугурацију - град духова и војника (ВИДЕО)

Центар Вашингтона пред инаугурацију изабраног предсједника САД Џозефа Бајдена изгледа као тврђава окружена бодљикавом жицом, коју чува 25.000 припадника Националне гарде, што је у потпуности другачије од ранијих инаугурација, када се на улицама Вашингтона данима славило.
Вашингтон - припреме за предсједничку инаугурацију (фото: Sputnik / Юки Ивамура) -
Вашингтон - припреме за предсједничку инаугурацију (фото: Sputnik / Юки Ивамура)

Традиционални балови поводом инаугурације новог предсједника су отказани због пандемије вируса корона, а због опасности да се не понове демонстрације, попут протеста 6. јануара, када су демонстранти упали у зграду Конгреса, затворен је парк "Нешенел мол".

Грађани Вашингтона америчку престоницу описују као град духова, али с војницима, а атмосферу уочи инаугурације као неприродну, преноси Ројтерс.

Претходним инаугурацијама присуствовало је и до милион људи који су церемонију пратили путем видео-бимова постављеним у "Нешенел молу", а нови предсједник је након инаугурације пјешачио од Капитола до Беле куће.

Церемоније ступања на дужност нових америчких предсједника су увијек биле обезбјеђене на високом нивоу, али се овакве безбједносне мјере не памте.

Два припадника Националне гарде неће обезбјеђивати церемонију инаугурације, након што је уведено провјеравање да ли припадници Гарде имају везе са екстремистичким групама, пренио је Си-Ен-Ен.

Није потврђено да ли су та два припадника Националне гарде повезана са екстремистима.

Кристофер Милер, вршилац дужности министра одбране, рекао је да, према обавјештајним информацијама, Бајденовој инаугурацији ништа не пријети "изнутра".

Градоначелница Вашингтона Мјуријел Баузер рекла је да власти нису имале избора и да су морале да појачају безбједност након напада на Капитол, када су, како је рекла, "такозване патриоте покушале да збаце своју владу и убију полицајце".

- Не желимо да видимо ограде. Дефинитивно не желимо да видимо наоружане трупе на нашим улицама, али морамо да заузмемо другачији став - рекла је Баузерова за Ен-Би-Си.