latinica  ћирилица
19/01/2021 |  22:22 ⇒ 22:40 | Аутор: СРНА

Трамп: Покрет који смо иницирали тек сада почиње (ВИДЕО)

Амерички предсједник Доналд Трамп у опроштајном говору је позвао на молитву за нову администрацију, али и даље није поменуо свог насљедника.

- Сада када се припремам да сутра у подне предам власт новој администрацији желим да вам поручим да покрет који смо инцирали у ствари тек сада почиње - рекао је Трамп.

Трамп је рекао да ће ускоро бити инаугурација нове администрације и позвао на молитву за њен успјех да би Америка била безбједна и просперитетна, саопштено је из Бијеле куће.

Он је поручио јавности да је "посебно поносан на чињеницу да је први предсједник у посљедњих неколико деценија који није започео ниједан рат".

- Водио сам најтеже борбе и доносио најтеже одлуке. Због тога сте ме изабрали. Као резултат наше смјеле дипломатије и принципијелног реализма, постигли смо серију историјских мировних споразума на Блиском истоку. То је зора новог Блиског истока и вратили смо наше војнике кући - истакао је Трамп.

Још једном је осудио нереде који су се догодили у Вашингтону 6. јануара, када су његове присталице упале у конгресно здање.

- Сви Американци су били ужаснути нападом на Капитол. Политичко насиље је напад на све што ми као Американци његујемо. Оно никад не може бити толерисано. Сада, када се припремам да предам овлашћења новој администрацији, желим да поручим да је покрет који смо започели само почетак - рекао је Трамп.

Навео је да је дошао у Вашингтон као аутсајдер, али да је поносан на оно што је учинио заједно са народом.

- Урадили смо за оно шта смо овдје дошли, и више од тога. Обновили смо снагу Америке код куће и америчко лидерство у иностранству. Изградили смо највећи политички покрет и највећу економију у историји свијета. Ревитализовали смо наше савезе и окупили нације свијета да се супротставе Кини као никад прије - истакао је Трамп.

Према његовим ријечима, постигли су историјски трговински договор са Кином, али прије него што се "мастило на њему осушило, догодио се кинески вирус, због ког су изгубљене милијарде и милијарде".

- Направили смо двије вакцине против короне за веома кратко вријеме и то је медицинско чудо. Другим администрацијама требало би неколико година да то ураде, а ми смо то успјели за девет мјесеци - рекао је одлазећи предсједник САД.

Он сматра да Америка треба да превазиђе партијске подјеле, да се моли за нову администрацију и њен успјех и жели јој срећу.

Трамп је опроштајни говор одржао посљедњег дана у Бијелој кући, а инаугурација новоизабраног предсједника Џо Бајдена заказана је за сутра.