latinica  ћирилица
20/01/2021 |  11:00 ⇒ 13:56 | Аутор: СРНА

"Коридор 92" - Филм за историју и наук младима какви су им били очеви и дједови

Глумац у документарно-играном филму "Коридор 92" и један од учесника битке за Коридор Александар Стојковић Пикси изјавио је да је редитељ Слађана Зарић храбро преузела одговорност и направила филм за историју и покољења да виде ко су били њихови очеви и кроз какву несрећу је прошао српски народ.
Коридор - документарни филм - Фото: РТРС
Коридор - документарни филмФото: РТРС

- Ја сам писао сценарио играних сцена, а све на основу исповијести бораца учесника битке који су говорили у документарном дијелу филма. У те сцене сам свјесно унио тај наш крајишки, ћопићевски дух, јер ми смо то, потомци наших храбрих дједова, из разних буна, устанака, ратова. Ми смо се шалом бранили и када нам је било најтеже - поручио је Стојковић.

Глумац Вук Костић изјавио је да је веома поносан што је у овом филму, који ће вечерас премијерно бити приказан у Србији на РТС-у, одиграо лик команданта 327. моторизоване бригаде Војске Републике Српске /ВРС/ Триве Вујића, који је погинуо на првој линији фронта.

- Он је показао лични пример херојства и јунаштва и стао на прву линију заједно са својим борцима иако то није морао. Такве особе и таква дјела треба да остану за наук и будућим генерацијама, да се никада не забораве, као и херојство и морал српских војника показаних тада у бици за Коридор - рекао је Костић за Блиц.

Златан Видовић, који тумачи ролу тенкисте Стивца, и који је учествовао у документарном дијелу филма, каже да је акција Коридор невјероватан подухват и нешто више од херојског морала и воље који су борци имали са својим официрима и подофицирима.

Аутор филма Слађана Зарић указала је да је одлучила да филм уради у играно-документарној форми да би га као добру ратну причу приближила свим гледаоцима, како у Србији тако и шире.

Она је нагласила да су све драматизације рађене на основу судских свједочења када је ријеч о злочинима или на основу ратних сјећања директних учесника.

- Свједочења логораша и жртава силовања засигурно су врло потресне приче, доста бруталне сцене које ће можда неким гледаоцима бити тешке за гледање, али те сцене су, нажалост, приказ онога што се десило у стварности - рекла је Зарићева.

Документарно-играни филм "Коридор 92", који говори о најзначајнијој бици ВРС, која је значила опстанак или нестанак српског народа у Посавини и Крајини, биће приказан вечерас у 21.00 час на РТС-у.

Филм је у Републици Српској премијерно приказан 9. јануара - на Дан Републике Српске.

Операција "Коридор 92" , позната и као пробој "Коридора живота", вођена је од 24. јуна до 6. октобра 1992. године против снага ХВО и Хрватске војске у Посавини, а циљ је био поновно успостављање путне везе између западног и источног дијела Српске Републике БиХ.

Окидач за доношење одлуке о пробијању коридора била је смрт 12 бањалучких беба и умирање бубрежних болесника у бањалучком Клиничком центру због немогућности допремања кисеоника из правца Србије.