latinica  ћирилица
20/01/2021 |  11:52 | Аутор: СРНА

Влада формирала радну групу за побољшање положаја борачких категорија

Влада Републике Српске је, на приједлог Удружења "Ветерани Републике Српске", формирала радну групу за анализу и побољшање положаја борачке популације у Републици Српској, изјавио је Срни предсједник овог удружења Зоран Миљановић.
Зоран Миљановић - Фото: РТРС
Зоран МиљановићФото: РТРС

Миљановић је рекао да радна група којом руководи помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић са својим правним тимом већ ради на обради материјала.

- Ми смо већ добили налог од Граонића да све ове организације до 1. фебруара доставе своје приједлоге, а послије тога ће бити сазван први састанак радне групе с циљем побољшања положаја борачке популације у Републици Српској - навео је Миљановић.

Миљановић је рекао да ће ресорно министарство, након што добије све приједлоге организација, процијенити да ли ће се ићи на измјене и допуне Закона о правима бораца и ратних војних инвалида или на доношење потпуно новог закона.

Он је додао да радну групу чине представници организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата које имају статус удружења од јавног интереса, а то су: Борачка организација Републике Српске, Удружење "Ветерани Републике Српске", Републичка организација породица погинулих бораца и несталих цивила, Савез ратних војних инвалида Републике Српске, Удружење "Удас".

Миљановић је раније изјавио да је Удружење "Ветерани Републике Српске" затражило да најкасније до 20. јануара буде формирана радна група за анализу и побољшање положаја борачке популације у Републици Српској.

Он је тада рекао да су три основна циља "Ветерана Републике Српске" да борци одбрамбено-отаџбинског рата постану уставна категорија, односно да буду под директном заштитом Републике Српске, затим измјена Закона о правима бораца и ревизија борачких права.