latinica  ћирилица
20/01/2021 |  13:13 ⇒ 13:13 | Аутор: СРНА

Јанкетић: Несхватљиво поријекло патолошке мржње према другој вјери и нацији (ВИДЕО)

Глумац Марко Јанкетић, који је у историјској драми "Дара из Јасеновца" оживио лик усташког команданта и заповједника логора Макса Лубурића, рекао је да му је најтеже било да проба да схвати које је поријекло те патолошке мржње према неком само на основу националне или вјерске припадности.
Филм "Дара из Јасеновца" - Фото: Wikipedia
Филм "Дара из Јасеновца"Фото: Wikipedia

- То је нешто што мени није блиско и никада неће моћи да ми буде блиско - рекао је Јанкетић.

Јанкетић, који као филмски Лубурић углавном даје наређења за егзекуције, мирно их посматра и ужива у њима, рекао је да је тај перверзни садизам који су егзекутори имали вјероватно нешто најпотресније чиме се до сада бавио.

- Редитељ није ишао у онај тотални натурализам да до детаља видимо све, али је чини ми се управо та естетика и омогућила да то у емотивном смислу буде још снажније - рекао је Јанкетић за РТС.

Америчка дистрибутерска кућа "101 студио" објавила је први званични трајлер филма "Дара из Јасеновца" који је могуће погледати на каналу "Јутјуб", а међу кратким секвенцама у трејлеру је и сцена која приказује окрвављеног усташког злочинца Макса Лубурића, кога тумачи Јанкетић, са ножем "србосјеком" на руци.

Филм "Дара из Јасеновца" аутора Предрага Гаге Атонијевића и сценаристе Наташе Дракулић, који кроз судбину српске дјевојчице Даре прати страдање Срба, Јевреја и Рома у злогласном логору Јасеновац, кандидован је за награде "Златни глобус" и "Оскар".

У САД овај филм ће почети да се приказује од 5. фебруара, а у централној Србији од 22. априла.

Прва српска премијера филма одржана је 25. новембра у Грачаници на Косову и Метохији.