latinica  ћирилица
20/01/2021 |  13:20 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Европска мрежа за самосталан живот тражи јавно извињење од Станивуковића

Европска мрежа за самосталан живот /ЕНИЛ/ из Брисела изразила је забринутост због жестоке јавне кампање против њиховог члана Мреже младих Ане Котур Еркић и позива градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића да се јавно извини због своје изјаве да је "заузет, али није одузет".
Драшко Станивуковић (фото: banjaluka.net) -
Драшко Станивуковић (фото: banjaluka.net)

- Правница Котур-Еркић је жртва говора мржње и пријетњи због критиковања изјаве коју је дао новоизабрани градоначелник Бањелуке Драшко Станивуковић који је у једном од првих интервјуа за медије, одговарајући на питање о томе да ли је пожељан нежења, изјавио да је 'заузет, али није одузет'. Овом изјавом он је инсинуирао да особе с инвалидитетом не могу имати емотивне везе или бити сексуално пожељне било коме, потврђујући дугогодишњи стереотип о наводној асексуалности особа с инвалидитетом и њиховој /не/способности стварања породице или самосталног живота, уз потпуно укључивање у заједницу - истиче се у саопштењу ЕНИЛ.

Из ЕНИЛ наводе да је Станивуковић ову изреку можда користио у шали, али као јавни службеник мора да разумије тежину својих ријечи и одговорност за превенцију ширења штетних стереотипа.

Надаље, након што је информисан о увредљивости своје изјаве од стране чланице заједнице особа с инвалидитетом, господин Станивуковић је требало да упути јавно извињење и искористи прилику да отвори дијалог о препрекама са којима се сусрећу особе с инвалидитетом у његовом граду и држави. Умјесто тога, његово ћутање охрабрило је поплаву сексистичких увреда и увреда на основу инвалидитета и претњи на рачун наше чланице, младе жене и посвећене активисткиње за људска права. Овај инцидент је још једном истакао рањивост позиције бранилаца/тељки људских права у земљи и неспремност институција да санкционишу и превентивно ђелују на говор мржње у медијима и на друштвеним мрежама.

ЕНИЛ позива новоизабраног градоначелника Бањелуке Драшка Станивуковића и руководство Републике Српске и БиХ да објаве саопштења у којима осуђују понижавајући говор према особама с инвалидитетом и јавно се извине због Станивуковићеве изјаве, да поново потврде своју опредијељеност ка заштити и промоцији људских права особа с инвалидитетом како то налаже УН Конвенција о правима особа с инвалидитетом, као и да истраже и процесуирају употребу говора мржње према особама с инвалидитетом и спроведу кампању подизања свијести за јавност, институције и друге заинтересоване стране, у блиској сарадњи са особама с инвалидитетом и организацијама које их представљају и пруже адекватну подршку Ани Котур Еркић и другим браниоцима људских права.

- Користимо прилику да подсјетимо јавност и градоначелника Бањалуке Станивуковића да су јавни службеници на основу положаја моћи и одговорности које имају на позицији коју обављају, подложни вишем нивоу надзора и критике јавности. Стога, активисте и активисткиње и њихове критике не смију сматрати пријетњом, него важним партнерима у креирању инклузивних политика и пружању бољих услуга грађанима - истиче се у саопштењу.

Активисткиња за људска права особа са инвалидитетом Ана Котур Еркић изјавила је раније Срни да јој од 11. јануара, када је на свом Твитер налогу осудила изјаву градоначелника Бањалуке Драшка Станивуковића - "Јесам заузет, али нисам одузет", непрестано стижу увредљиве и погрдне поруке од особа које су стале у његову заштиту.

Она је рекла да је и раније била мета омаловажавања и увреда када је у мају прошле године осудила говор посланика у Народној скупштини Републике Српске Небојше Вукановића који је у политичком дуелу, обраћајући се члану Предсједништва БиХ Милораду Додику употријебио израз који се доводи у везу искључиво са особама са инвалидитетом.