latinica  ћирилица
20/01/2021 |  14:18 ⇒ 14:25 | Аутор: РТС

Инспектори из Приштине у пратњи полиције упали у Дом здравља у Штрпцу, тражили вакцине

Инспекција приштинског Министарства здравља, праћена припадницима полиције, упала је у Дом здравља у Штрпцу, који дјелује у оквиру здравственог система Републике Србије, тражећи вакцине против Kовида - 19, саопштено је из Канцеларије за КиМ.
Штрпце (фото: wikimedia.org / CC BY-SA 3.0 RS) -
Штрпце (фото: wikimedia.org / CC BY-SA 3.0 RS)

Извршен је претрес на Одјељењу за вакцинације, ковид амбуланти и Одјељењу хирургије, што је изазвало узнемиреност радника Дома здравља.

Инспектори су сачинили записник, у коме стоји да нису пронашли вакцине, а директор Дома здравља упозорен је да је посједовање "нелегално набављених вакцина" кривично дјело.

Не постоји административни или политички изговор којим се може правдати антихумано понашање Приштине, посебно ако се узме у обзир да ово није први покушај спречавања адекватне и правовремене заштите и лијечења припадника српског народа на Косову и Метохији.

Канцеларија за Косово и Метохију и Република Србија су током читаве епидемије предузимали недискриминаторске мјере у циљу заштите здравља и живота људи, не правећи никакве разлике по националној или вјерској основи, и то је једини исправан и цивилизован начин у суочавању са заједничком пријетњом.

Канцеларија за Косово и Метохију ће свим расположивим каналима обавијестити надлежне међународне инстанце о антицивилизацијском поступању Приштине, јер политички интереси и разлози не могу и не смију бити препрека остваривању основних људских права Срба на Косову и Метохији.

Република Србија спроводи масовну вакцинацију против Kовида - 19, и право на вакцину већ остварују и грађани Србије који живе на Косову и Метохији.