latinica  ћирилица
20/01/2021 |  14:56 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Амбасада Русије: Наш став о потреби затварања ОХР остаје непромијењен

Став Русије остао је непромијењен када је ријеч о потреби затварања ОХР-а, речено је Срни из Амбасаде Руске Федерације у БиХ поводом информације да је Њемачки Бундестаг гласањем званично потврдио кандидатуру Кристијана Шмита као њемачког кандидата за високог представника, чиме је он од данас и формално кандидат за ову позицију.
Амбасада Русије у БиХ -
Амбасада Русије у БиХ

У протеклом периоду је неколико пута поновљено да Русија сматра да је сазрело питање о затварању ОХР-а јер БиХ није потребан међународни протекторат у виду виског представника.

Влада Њемачке је у протекла два мјесеца обавијестила све чланице Савјета за спровођење мира и остале међународне партнере да Њемачка планира да предложи свог кандидата, али без навођења имена јер је Шмит формално могао постати кандидат тек након потврде у Бундестагу, а од почетка је био информисан и садашњи високи представник у БиХ Валентин Инцко.

Лист преноси да је у медијима у БиХ протеклих мјесеци било много спекулација, на које Њемачка није могла да одговори јер Шмит формално није био кандидат.

Њемачка одбацује спекулације које су се појавиле у медијима о томе да је Шмитов долазак договорен са Русијом, да Влада САД није била обавијештена, као и остале спекулације.