latinica  ћирилица
20/01/2021 |  15:10 ⇒ 15:10 | Аутор: СРНА

Стратешки приоритети за побољшање културне слике

Министарство културе и информисања Србије је у усвојеним стратешким приоритетима за развој културе у овој земљи до 2025. године, дефинисало 20 приоритета културне политике који би требало значајно да побољшају културну слику.
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC) -
Влада Србије (Фото: Tanjug/SAVA RADOVANOVIC)

Главни стубови развоја, између осталог, односе се на буџет за културу, очување културно-историјског насљеђа, децентрализацију културне продукције у Србији, увођење умјетности и културе у школе, образовање и учешће у културним програмима, те на културну дипломатију.

Међу приоритетима је покретање и настављање великих пројеката, попут изградње важних објеката, пореских подстицаје за улагања у културу, економске димензију културе, дигитализације, развоја културног туризма, унапређења положаја самосталних умјетника, културних радника и струковних удружења умјетника.

- Ови планови имају за циљ и оснаживање свести о сопственом културном идентитету кроз утемељење у богатој традицији и кроз савладавање нових савремених метода и технологија за њихово преношење - наводи се у саопштењу овог министарства.

Министарство културе и информисања истиче да ће настојати да унаприједи институционално повезивање и сарадњу у областима културе, образовања, науке, као и привреде и туризма.

- Препозната је и потреба обједињеног приступа његовању културе сјећања и стварању повољног оквира за сарадњу културе и научних институција - наводи се у саопштењу.