latinica  ћирилица
20/01/2021 |  17:27 ⇒ 19:50 | Аутор: АТВ

Пуковник Дане Лукајић стиже у Српску на служење казне

Дане Лукајић, пуковник Војске Републике Српске у пензији, који је у Хрватској осуђен на шест година затвора због ратног злочина, стиже на издржавање казне у КПЗ у Бањалуци.
Дане Лукајић - Фото: илустрација
Дане ЛукајићФото: илустрација

Лукајића су данас преузели припадници МУП-а Републике Српске и он би ускоро требало да стигне у КПЗ, јавља АТВ.

Лукајићу је Жупанијски суд у Загребу на терет ставио, како је наведено у оптужници, почињени ратни злочин над заробљеницима на Мањачи код Бањалуке.

Осим по командној одговорности оптужен је и да је лично малтретирао заробљенике.

Оптужница и пресуда не одговарају чињеницама и засноване су на лажним свједочењима људи који желе да од Мањаче направе нешто што није тачно и људима као што је Лукајић ставе на терет све што се дешавало, поручио је након пресуде Милорад Којић директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Дубравко Вучковић, на основу чијег је свједочења Жупанијски суд у Загребу осудио пуковника Војске Републике Српске Дану Лукајића на шест година затвора због ратних злочина над заробљеницима на Мањачи током 1992. године, током рата био је саборац бивше припаднице Хрватског вијећа одбране Азре Башић, коју је Суд БиХ због злочина над заробљеним српским цивилима у Дому ЈНА у Дервенти правоснажно осудио на 14 година затвора.

Политичка пресуда

Из Републике Српске стизале су осуде да је у питању политичка пресуда, а да Лукајићев случај потврђује намјере да једино Срби и што више њих буде оптужено, осумњичено и осуђено за дешавања у протеклом рату.

- И даље смо убијеђени да Лукајић нема никакву одговорност за оно што му се приписује. Треба наставити борбу правним средствима јер знамо да су све чињенице и докази на његовој страни - рекао је тада предсједник Предсједништва БОРС-а, Горан Рогић.

Лукајић је ухапшен 30. јуна 2018. године у Личком Петровом Селу због сумње да је починио злочин над ратним заробљеницима на Мањачи код Бањалуке у септембру 1992. године.

Он је ухапшен док је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.