latinica  ћирилица
20/01/2021 |  19:13 ⇒ 21/01/2021 | 12:15 | Аутор: РТРС

Руске и кинеске вакцине ускоро у Српској (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик најавио је да ће сљедеће седмице у Републику Српску из Русије стићи десет хиљада вакцина против ковида 19.
Милорад Додик (Фото:  Д. Поздеровић) -
Милорад Додик (Фото: Д. Поздеровић)

Додик је у изјави за Радио Републике Српске истакао да ће у уторак, 26. јануара, у Београду разговарати и са званичницима Србије о томе да један дио вакцина, које је Србија добила од Кине, буде прослијеђен Српској.

Програм "Ковакс" за који је Република Српска уплатила шест милиона марака није сугуран када је у питању набавка вакцине против вируса корона, закључио је Додик, додајући да се институције Српске нису само ослањале на тај извор набавке вакцине.

То потврђује и позитиван одговор од званичне Москве, са којима су преговори дали резултате.

Сада, каже Додик, слиједи финализација процедура и компликованог поступка транспорта вакцине.

Додик је најавио да ће сљедеће седмице у Републику Српску из Русије бити допремљено 10.000 вакцина против вируса корона, а у наредних мјесец до два и остале количине које су раније договорене.

- Имамо обећање из Русије да ће вакцине идуће седмице бити транспортоване авионом како би што прије могле користити грађанима. Ниједног тренутка, нити часа нисмо паузирали у настојањима да што прије обезбиједимо вакцину - рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Колико год била тешка та прича о набавци вакцине у борби против ковида ни овај пут неће изостати помоћ Србије, увјерава Додик. Србија је, додаје, агилно приступила овом проблему и својим грађанима обезбиједила неколико алтернатива.

- Србија је међу ријетким земљама која су набавиле неколико врста вакцина како би грађани имали алтернативу - изјавио је Додик.

Додик се осврнуо и на изјаве опозиције, које су критиковале напоре надлежних институција у проналаску вакцине, оцијенивши да су оне неосноване и да је здравствени систем Српске узор много развијеним здравственим системима у свијету.

- Са становишта контаката које имамо са предсједником Србије Александром Вучићем било је нормално да замолим одређену количину вакцина за Републику Српску. То што ови из опозиције у томе виде просијачење, могу рећи да сам спреман да то радим и да молим ако је потребно за Српску и њен народ - категоричан је Додик.

Додик истиче да се институције Републике Српске од почетка пандемије одговорно понашају, па тако и сада брину за своје грађане и раде на набавци вакцина.

Сматра да је недопустиво то што се у БиХ још чека на испоруку вакцина, путем програма "Ковакс", јер Федерација за разлику од Српске, није на вријеме уплатила новац за ту намјену.