latinica  ћирилица
21/01/2021 |  11:05 ⇒ 11:06 | Аутор: СРНА

"Само Срби могу да одлучују о Републици Српској"

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић поручио је да само српски народ може да одлучује о Републици Српској, а не лидер СДА Бакир Изетбеговић "који ће цијели живот и политички вакат провести у покушајима да се Србима у БиХ нешто отме, одузме, наметне или нанесе одређена штета или пакост".
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Само српски народ, као власник Српске, може о њој да одлучује, а не Изетбеговић који може да расправља о дијеловима Федерације БиХ и кантонима гдје има ефективну власт. Све друго се договара - рекао је Срни Стевандић осврћући се на Изетбеговићеве изјаве да не може бити "ретроградних повратака на изворни Дејтон", као и да је потребно уклонити механизме који омогућавају блокаде у БиХ.

Лидер Уједињене Српске је подсјетио да Срби стално покушавају да пронађу рационалан договор који уважава интересе свих народа, док од Изетбеговића годинама стижу тежње да се изазову неред, свађе и сукоби.

- Годинама стижу тежње да се српском народу отме што му припада, а то су права која имају народи и ентитети према Дејтонском споразуму. Тужно је да Бакиру живот прође у томе, а оно што нас највише треба да пробуди и опредијели јесте да Српска, ако нема другог начина, треба да постоји без Изетбеговићевих пројекција - оцијенио је Стевандић.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић је синоћ парламентарцима из групе Европске народне странке у Европском парламенту, на видео-конференцији поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, рекао да "ретроградних повратака на "изворни Дејтон" не може бити", као и да је потребно уклонити механизме који омогућавају блокаде у БиХ.