latinica  ћирилица
21/01/2021 |  11:09 ⇒ 11:10 | Аутор: СРНА

Продановић: Најбоља опција за напредак - поштовање изворног Дејтона

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић рекао је Срни да је најбоља опција за напредак БиХ поштовање Устава и изворног Дејтона, према којем је Република Српска један од два равноправна ентитета у БиХ, а Срби један од три конститутивна народа.
Лазар Продановић - Фото: klix.ba
Лазар ПродановићФото: klix.ba

- Ми имамо Уставом загарантоване инструменте у којима у било ком смислу нашу уставну позицију не може нико маргинализовати. Ми смо против било каквих промјена које би умањиле надлежности Републике Српске у односу на дејтонски Устав - истакао је Продановић.

Продановић је додао да су било какве промјене Дејтонског споразума могуће само уз сагласност оба ентитета и сва три конститутивна народа.

- Најаве СДА како треба БиХ да иде од националног ка грађанском уређењу нису ништа изненађујуће када је ријеч о политичким циљевима одређених политичких структура бошњачог народа. Они континуирано трају, али ми сматрамо изузетно значајном заштиту виталног националног интереса у складу са уставном позицијом и начином одлучивања у Парламентарној скупштини БиХ - додао је Продановић.

Продановић је рекао да стално инсистирање на промјени Дејтонског споразума није рјешење за БиХ.

- Ми то видимо као пут ка централизацији БиХ против чега су два од три конститутивна народа. Срби и Хрвати су против таквог модела - поручио је Продановић.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да "ретроградних повратака на `изворни Дејтон` не може бити", те да је потребно разријешити чвор између хрватских и пробосанских странака и наћи баланс између етничког и грађанског принципа у БиХ.