latinica  ћирилица
21/01/2021 |  11:41 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Новаковић Бурсаћ: Поштовати тренутни уставни оквир да би БиХ функционисала

Уколико неко заиста жели да БиХ функционише, неминовност је поштовати тренутни уставни оквир, изјавила је Срни шеф Клуба посланика СНСД Сњежана Новаковић Бурсаћ, реагујући на тврдње лидера СДА Бакира Изетбеговића да нема повратка на изворни Дејтон.
Сњежана Новаковић Бурсаћ - Фото: РТРС
Сњежана Новаковић БурсаћФото: РТРС

- Стабилизација стања у свакој земљи, па и у БиХ, мора да буде заснована на поштовању сопственог устава, односно Анекса четири Дејтонског мировног споразума у нашем случају - рекла је Бурсаћева.

Она је истакла да могуће кретање према ЕУ подразумијева да домаће политичке и друштвене снаге преузму одговорност.

- У том смислу нејасно је, заиста, шта Изетбеговић подразумијева када каже да се не треба држати `слова Дејтона`, већ градити функционалан оквир када је и превише очито да су нас досадашње неправде, а у одређеном смислу и насилне измјене правног оквира од високих представника, управо удаљавале од разумијевања, повјерења и функционалности - навела је Бурсаћ.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић је синоћ парламентарцима из групе Европске народне странке у Европском парламенту, на видео-конференцији поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, рекао да "ретроградних повратака на `изворни Дејтон` не може бити", као и да је потребно уклонити механизме који омогућавају блокаде у БиХ.