latinica  ћирилица
21/01/2021 |  12:57 ⇒ 16:27 | Аутор: СРНА

ЦИК поништио изборе у Добоју и Сребреници

Централна изборна комисија БиХ данас је поништила изборе у Сребеници и Добоју, који су одржани 15. новембра 2020. године.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

ЦИК је донио одклуку о поништавању избора на 26 редовних бирачких мјеста и два бирачка мјеста у одсуству у Основној изборној јединици Сребреница, за ниво начелника и Скупштине општине.

Избори су поништени и на 89 редовних бирачких мјеста у Основној изборној јединици Добој за ниво градоначелника и Скупштине града.

За је гласало шест чланова ЦИК-а, а један је био против.

На данашњој сједници ЦИК-а речено је да су на дан избора установљене многе неправилности, као што је омогућавање гласања без важећих докумената, а графолози су утврдили многобројне неправилности када је ријеч о потписима гласача, односно кривотворењу.

Члан ЦИК-а Вања Бјелица Прутина сматра да је приједлог одлуке за Сребреницу требало да услиједи много раније, јер је у тој локалној заједници значајно мањи број бирачких мјеста и тај поступак је могао бити прије завршен у односу на Добој.

Она је нагласила да је на ове одлуке могуће уложити жалбу, као и да се отвара питање на који начин ће се поновити избори.

- Изложена сам најжешћим притисцима зато што сам подржала закључак испитивања неправилности у овим двјема изборним јединицама - тврди Прутина.

Члан ЦИК-а Ирена Хаџиабдић рекла је да је изборни дан у Сребеници протекао врло мирно и да није имала информација о било каквим неправилностима.

Хаџиабдићева је нагласила да су манипулације на готово свим бирачким мјестима дошле до изражаја у графолошком вјештачењу.

Члан ЦИК-а Владо Рогић није подржао одлуку поништавању избора у Сребреници и Добоју, јер, како је рекао, није било отворених предмета о кривичним дјелима.

Рогић је гласао и против одлуке о немогућности преузимања мандата начелника општине Травник, истичући да је ЦИК требало посебном одлуком да утврди да ли мандат припада другопласираном кандидату, те да онда коначну одлуку донесе Суд.

- ЦИК је подлегао пристицима неких медија и кругова за доношење овакве одлуке - сматра Рогић.

ЦИК ће расписати пријевремене изборе за начелника општине Травник, јер је на дан одржавања локалних избора у БиХ преминуо Мирсад Пецо, кандидат СДА за начелника те општине.

Чланови ЦИК-а Ахмет Шантић и Јован Калаба рекли су да прихватају приједлог дневног реда, као и све донесене одлуке.

ЦИК је на данашњој сједници донио одлуке о поднесеним оставкама, престанцима и додјелама замјенских мандата за скупштине општина Брод, Котор Варош, Теслић, Шипово, Фоча и Оштра Лука.

Централна изборна комисија БиХ је на сједници одржаној 8. јануара овјерила кандидатске листе које су достављене из Скупштине општине Источна Илиџа, а за избор за Скупштину града Источно Сарајево су утврђене одређене неправилности на кандидатској листи ДНС-а.

На данашњој сједници је закључено да је ДНС исправио све утврђене недостатке и овјерена је кандидатска листа ДНС коју чине Младен Лучић, Биљана Ристић и Срђан Лазић за одборнике у Скупштини града Источно Сарајево из Скупштине општине Источна Илиџа.