latinica  ћирилица
21/01/2021 |  13:14 | Аутор: СРНА

Бањац: Укидање дејтонских механизама укида БиХ

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је Срни да политичари, који попут лидера СДА Бакира Изетбеговића, траже укидање дејтонских механизама ради наводног уклањања блокада у БиХ, очигледно желе да укину ту државну заједницу, међународно признату и састављену од два ентитета.
Дарко Бањац - Фото: РТРС
Дарко БањацФото: РТРС

Осврћући се на Изетбеговићеве ставове да не може бити "ретроградних повратака на `изворни Дејтон`", те да је потребно уклонити механизме који омогућавају блокаде у БиХ и наћи баланс између етничког и грађанског принципа, Бањац је истакао да циљ Републике Српске јесте враћање на изворни Дејтон у коме су управо механизми за очување Српске као саставног дијела БиХ.

- Слободно можемо рећи да они који сматрају да те механизме треба укинути очигледно желе да укину БиХ као државну заједницу. Уколико би се то десило, ентитети више не би имали апсолутно никакве обавезе према ономе што је потписано у Дејтону. Дакле, или ће то поштовати или ентитети требају да иду сваки својим путем. Како ће се звати Федерација БиХ - то је њихов проблем, а ми знамо како ћемо се звати - држава Република Српска - рекао је Бањац.

Он је подсјетио да правна агресија високих представника од потписивања Дејтона до данас није у складу са међународним правом, нити визијом у складу с којом је настала БиХ као државна заједница.

- БиХ је настала у Дејтону, а прије тога, као таква, није постојала, нити је то могла - поновио је Бањац.

Лидер СДА Бакир Изетбеговић је синоћ парламентарцима из групе Европске народне странке у Европском парламенту, на видео-конференцији поводом 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, рекао да "ретроградних повратака на `изворни Дејтон` не може бити", те да је потребно уклонити механизме који омогућавају блокаде у БиХ и наћи баланс између етничког и грађанског принципа у БиХ.