latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:05 ⇒ 15:09 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Пандемија ковид-19 је глобално и све више политичко питање

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је да су власти у БиХ урадиле оно што је требало када је ријеч о набавци вакцина, али сматра да су неке ствари можда могле да буду брже урађене да БиХ није била опредијељена за глобалне системе набавке вакцина.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Тегелтија је рекао и да се у свијету показало да проблем вакцина није само здравствено него све више политичко питање, јер се појединим земљама дозначују све потребне количине вакцина, док на примјер у систему "ковакс" није одабрана ниједна вакцина.

- Истина, ентитети су сами преговарали са појединим добављачима о испоруци одређених вакцина и ти процеси већ трају, али смо данас закључили да желимо да објединимо све захтјеве у БиХ, укључујући оба ентитета и Брчко дистрикт за било коју врсту вакцина и да на тај начин наступамо према тим земљама - навео је Тегелтија.

Тегелтија је изразио увјерење да ће вакцине у БиХ стићи у роковима како је то и договарано, што је значајан број вакцина у првом кварталу ове године.

Он је новинарима у Сарајеву данас пренио став БиХ, став Свјетске здравствене организације и став свих оних који се баве пандемијом вируса корона да је ова пандемија глобални процес и да ће процес вакцинације бити глобално питање.

- Сви који мисле да ће моћи сами да вакцинишу своје грађане, страшно гријеше. Наша основна порука јесте да све вакцине које се појаве у свијету представљају велики успјех у кратком периоду и треба да буду доступне свим људима на свијету - рекао је Тегелтија на конференцији за новинаре, након састанка са премијерима Републике Српске Радованом Вишковићем и ФБиХ Фадилом Новалићем.

Према његовим ријечима, нико вакцине не тражи бесплатно и сви заинтересовани је плаћају.

- Због тога смо прихватили тај систем заједно са 186 земаља које предводи СЗО да кроз систем `ковакса` добијемо потребне вакцине и кроз заједнички систем набавке вакцина са ЕУ. Сматрали смо да су то два најбоља система за набавку вакцина, с обзиром на то да је тржиште БиХ мало - појаснио је Тегелтија.

Одговарајући на питање о евентуалној одговорности власти у БиХ због кашњења набавке вакцина, Телегтија је рекао да "спочитавање одговорности било коме у БиХ не служи никоме на част", па то неће помоћи ни онима који постављају таква питања.

- Ко ће бити у којој листи приоритета то ће одредити ентитети и Брчко дистрикт путем својих програма вакцинације приоритетних група становништва - истакао је Тегелтија.

Он је подсјетио да се у систему "ковакса" налазе двије вакцине "Фајзер" и "Модерна", а да би "Фајзер" први требало да се први појави на тржишту БиХ.

Према његовим ријечима, набавке вакцина неће вршити заједничке институције БиХ, јер нема здравствене фондове које треба да купе и плате те вакцине, него су вакцине платили ентитети.

Он је додао да новац у овом тренутку није планиран, али ће бити планиран онда када буду исказане потребе.

- Ми у овом тренутку треба да знамо да имамо договорених 2.132.000 вакцина и треба процијенити колико ће ко тражити вакцина из појединих система набавке, и према исказаним захтјевима планираће се финансијска средства - рекао је Телеглтија.

Тегелтија је данас у Сарајеву разговарао са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем и премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем о заједничком проналажењу алтернативних извора за набавку вакцине против вируса корона.