latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:41 ⇒ 16:37 | Аутор: СРНА

Почела категоризација објеката у Костајници, 16. фебруар први рок

Пет тимова од данас ће на подручју општине Костајница вршити категоризацију свих објеката на основу које ће се израчунати појединачна и укупна штета од земљотреса, рекао је начелник општине Никола Јањетовић.
Костајница - земљотрес - Фото: РТРС
Костајница - земљотресФото: РТРС

Катарина Пожгај из Републичке дирекције за обнову и изградњу рекла је да ће бити пописани и категоризовани оштећени и неоштећени објекти, а будући да их има око 1.700, процјена је да је 16. фебруар први рок за завршетак категоризације и пописа.

- На сваком објекту ће бити тачно назначено који је објекат, која је категорија оштећења и да ли је уопште оштећен или уништен. Након тога ће ићи процјена - рекла је Пожгај новинарима.

Према њеним ријечима, постоји пет категорија оштећења, док је шеста категорија потпуно уништен објекат.

Она је навела да је прва категорија најлакша, то су мање оштећени објекти, а друга су средње оштећени.

- У првој категорији су оштећени димњаци, попуцан малтер на зидовима и плафонима. Друга категорија су срушени димњаци и мало оштећени конструктивни зидови. Трећа категорија креће са оштећењем кровне конструкције, четврта је рушење кровне конструкције, а пета комплетно, значајно рушење конструктивних елемената. Шеста је потпуно уништен објекат - објаснила је Пожгај.

Пожгај је навела да је зграда општинске управе стари објекат под заштитом и да је прегледом утврђено да је трећег степена оштећења, те да ће се морати радити пројекат санације.

Све је прописано методологијом према којој се, како је навела, ради процјена свих врста штета, па тако и оне од земљотреса.

Начелник општине је рекао да данас је достављен званични документ да су објекти Основне школе "Петар Мећава" и Клуба за дјецу "Кестенко" сигурни, док објекат Средњошколског центра захтијева реконструкцију и санацију, те тренутно није за употребу.

Јањетовић је најавио да ће бити одређених обештећења, а у ком облику, биће познато након утврђивања укупне штете.

- На основу података које имамо од комисија у ова два дана, биће нам потребна значајна помоћ, јер само за Средњошколски центар су везане стотине хиљада марака, а нисмо ни почели да радимо - навео је Јањетовић.

Он је напоменупо да се ситуација сваки дан мијења и да се данас за алтернативни смјештај пријавила још једна породица.

- Како ће бити у догледно вријеме, видјећемо, углавном тренутно су сви под кровом - истакао је начелник.