latinica  ћирилица
21/01/2021 |  15:51 ⇒ 15:54 | Аутор: РТРС

Рогић против одлуке о поништавању избора у Добоју и Сребреници

Члан Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ Владо Рогић једини није подржао данашњу одлуку ЦИК-а којом се поништавају избори у Добоју и Сребреници, јер сматра да је Комисија подлегли притисцима неких медија и кругова за доношење одлуке о поништењу избора.

Када је ријеч о изборима у Сребреници, Рогић је рекао да на дан избора ЦИК није имао готово ниједан приговор, те да је Комисија олако донијела одлуку о отварању поступка по службеној дужности, а да то није хтјела урадити за Мостар Југ.

- За Сребреницу није било отворених предмета у Тужилаштву, није било извјештаја МУП-а, док у Мостару постоје озбиљне индиције да је најмање један мандат у Вијећу производ кривичног дјела. Поред тога, ЦИК није донио одлуку о отварању поступка и поништењу избора на појединим мјестима или изборним јединицама - истакао је Рогић.

Према његовим ријечима, не могу се тако лако и једноставно доносити одлуке у једном случају, а у другом бити против, преноси "Н1".

Што се тиче Добоја, Рогић је рекао да ЦИК не може као разлог поништења имати "неку `Вајбер` преписку" појединих кандидата политичких субјеката, да су појединци говорили за кога треба гласати или имали непримјерене понуде бирачима на бирачким мјестима.

- Одговорност за те појединце је индивидуална и они морају одговарати за учињено, али то нису ваљани разлози за поништење - рекао је Рогић.

Он је додао да је био и против доношења одлуке и немогућности преузимања мандата за начелника Травника, јер је непотребна и тривијална, те тврди да је ЦИК требало да утврди припада ли мандат другопласираном и да на ту одлуку остави могућност политичким субјектима да се жале, па да Суд БиХ донесе коначну одлуку.