latinica  ћирилица
21/01/2021 |  16:31 | Аутор: СРНА

Додик: Политичка судбина Срба је да се издвоје из БиХ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је данас да је једина политичка судбина Срба да се издвоје из БиХ.
Милорад Додик - Фото: Глас Српске
Милорад ДодикФото: Глас Српске

Додик је поручио лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да политичка воља Срба није нестанак Републике Српске, те да је једини основ за односе између народа у БиХ изворни Дејтон на начин како то у њему пише, а не како предсједник СДА тумачи поменути споразум.

Осврћући се на Изетбеговићеве ставове да не може бити "ретроградних повратака на `изворни Дејтон`", те да је потребно уклонити механизме који омогућавају блокаде у БиХ, Додик је рекао новинарима у Добоју да су такви приједлози лидера СДА потпуно антидејтонски, јер подразумијевају укидање ентитета и кантона, иако су они потврђени у Дејтону.

Он је поручио да је његов одговор на Изетбеговићеве ставове "да једина политичка судбина Срба јесте да се издвоје из БиХ“, и да то искрено мисли.

- Политичка воља Срба није да нестане Република Српска и то мора да зна Изетбеговић који поменутим изјавама покушава обезбиједити подршку свог гласачког тијела. Чак могу да прихватим да је то његов легитиман приједлог, али зашто онда није /легитиман/ и мој када кажем да ће Срби једног дана изаћи на референдум и одлучити гдје ће и шта ће у погледу свог статуса и остајања у БиХ - рекао је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик је рекао да Изетбеговићева изјава да нема враћања изворном Дејтону говори и да је све на том плану било превара и подвала међународне заједнице, која је ишла за тим да направи у БиХ нелегитимну ситуацију.

Он је подсјетио и на изјаве бивших високих представника, попут Карлоса Вестендорпа, да одређени преноси надлежности са ентитета на ниво БиХ нису били у складу Дејтонским споразумом.

Додик је рекао да се на бази таквих превара деценијама покушава створити нови систем у коме ће бити легализован пренос надлежности путем промјена Устава БиХ у коме и даље стоји да БиХ нема надлежност за, на примјер, одбрану, финансије, правду, обавјештајне службе и много шта.