latinica  ћирилица
21/01/2021 |  16:41 ⇒ 16:41 | Аутор: СРНА

Усвојен Акциони план запошљавања

Влада Републике Српске усвојила је данас у Бањалуци Акциони план запошљавања у Републици Српској за ову годину којим је предвиђено запошљавање 2.882 лица за шта је обезбијеђено 12.188.000 КМ.
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske) - Фото: РТРС
Влада Републике Српске (фото: twitter.com/Vlada_Srpske)Фото: РТРС

Средства ће бити усмјерена на реализацију Програма финансирања запошљавања и самозапошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида /РВИ/, Програма запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди и Програма подршке привреди путем поврата уплаћених пореза и доприноса за ново запошљавање радника, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе Српске.

Ове и остале мјере и активности из Акционог плана запошљавања у Републици Српској за ову годину реализоваће надлежни органи и институције утврђене у Акционом плану.

Акциони план запошљавања у Републици Српској за ову годину је усклађен са Програмом економских реформи Српске у области запошљавања и усаглашен са надлежним органима и институцијама.

Влада Републике Српске усвојила је и одлуку о преусмјеравању неутрошених средстава из Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2020. годину, у укупном износу од 1.680.000 КМ.

С циљем потпуне реализације Акционог плана запошљавања у Републици Српској за 2020. годину, неутрошена средства у програму "Заједно до посла", у компоненти три запошљавање код послодаваца, у укупном износу од 1.680.000 КМ, преусмјеравају се у компоненту један и два, односно у програм подршке запошљавању младих са високом стручном спремом /ВСС/ и средњом стручном спремом /ССС/ у статусу приправника и у програм запошљавања циљних категорија у привреди.

У компоненти један самозапошљавање дјеце погинулих бораца преусмјеравају се средства у износу од 88.000 КМ за самозапошљавање 11 лица и у компоненту два самозапошљавање демобилисаних бораца и РВИ 952.000 КМ за самозапошљавање 136 лица.

У програм подршке запошљавању младих са ВСС и ССС, компомента три преусмјеравају се средства у износу од 320.000 КМ за запошљавање 48 лица и у програм запошљавања и самозапошљавања циљних категорија у привреди у компоненту један средства у износу од 320.000 КМ за запошљавање 80 лица.