latinica  ћирилица
21/01/2021 |  16:45 ⇒ 16:46 | Аутор: СРНА

Српска не кочи испуњавање обавеза из уговора о Енергетској заједници

Поводом натписа у појединим медијима о мјерама које је Енергетска заједница увела БиХ због пропуста у поштовању правила те организације у области нафте и гаса, из Министарства енергетике и рударства Републике Српске наглашено је да је Српска дјеловала искључиво у складу са Уставом и законима у БиХ и дала огроман допринос усаглашавању бројних отворених и спорних питања о изради и усвајању прописа којима би биле испуњене обавезе према Енергетској заједници.
Министарство индустрије, енергертике и рударства (фото: илустрација) - Фото: РТРС
Министарство индустрије, енергертике и рударства (фото: илустрација)Фото: РТРС

У саопштењу се наводи да су претходних неколико година, уз огромне напоре, у Српској сачињена законска рјешења која су прихваћена и оцјењена као усклађена са ставовима Енергетске заједнице.

- Полазећи од ове чињенице, Република Српска је још 2018. године усвојила Закон о гасу који је у већој мјери био усаглашен са трећим енергетским пакетом. Насупрот томе, Федерација БиХ је област гаса регулисала уредбом о организацији и регулацији сектора гасне привреде из 2007. године, која није усаглашена ни са другим, ни са трећим енергетским пакетом - појашњава се у саопштењу.

Влада Српске и ресорно министарство су увијек били свјесни обавеза које проистичу из уговора о Енергетској заједници, досљедно су их извршавали, покушавајући приједлозима и дјеловањем да превазиђу проблеме настале форсирањем рјешења из ФБиХ која задиру у уставне надлежности ентитета, али и БиХ.

Испуњен је и договор дефинисан заједничком изјавом предсједника влада Српске и ФБиХ, ресорних министара, директора Секретаријата Енергетске заједница и једног броја амасадора, и у јуну 2019. године дата је сагласност да се Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ упути у парламентарну процедуру.

- Европска комисија је и званично потврдила да ће се Преднацртом омогућити преузимање одредби другог и трећег енергетског пакета у области гаса у законодавство БиХ. Међутим, ФБиХ није испунила свој дио обавеза и договора, због чега је блокирана процедура усвајања овог законског рјешења - наводи се у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да Рафинерија нафте у Броду не ради више од двије године и није коректно у овом тренутку је доводити у било какву везу са одлуком о квалитету течних нафтних горива у БиХ.

- Очекујемо да ФБиХ испуни обавезе из трећег енергетског пакета, а Република Српска је спремна да усаглашени Преднацрт закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ подржи у парламентарној процедури у циљу његовог усвајања - додаје се у саопштењу.