latinica  ћирилица
21/01/2021 |  17:24 ⇒ 17:25 | Аутор: СРНА

Након сукоба у Блажују, једној особи изречена мјера протјеривања

Мјера протјеривања из БиХ изречена је једној особи због сукоба миграната у Блажују и напада на полицију и службенике Међународне организације за миграције, изјавио је министар безбједности у Савјету министара Селмо Цикотић.
Мигрантски камп у Блажују - Фото: Тwitter
Мигрантски камп у БлажујуФото: Тwitter

Цикотић је навео да је та особа тренутно смјештена и под надзором у Имиграционом центру у Источном Сарајеву.

Он је послије сједнице са члановима Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламентарне скупштине БиХ рекао да је синоћни сукоб у мигрантском кампу почео након што је особа, поријеклом из Ирана, провоцирала на вјерској основи мигранте из Авганистана и Пакистана.

- Дошло је до сукоба, односно покушаја да они то ријеше између себе. Интервенисала је и Служба за послове са старанцима и припадници ИОМ-а, али је суштински одговор на инцидент и неред дала Јединица за подршку МУП-а Кантона Сарајево и припадници МУП-а - рекао је Цикотић.

Он је истакао да се то претворило у насиље великих размјера, да је неколико полицајаца и припадника ИОМ-а повријеђено, као и већи број миграната.

Говорећи о новцу који се даје за рјешавање мигрантске кризе, Цикотић је истакао да је посредством Европске комисије од 2018. године прослијеђено око 89 милиона евра.

- Ништа од тог новца није имплементирано преко институција и буџета БиХ, већ се то ради преко међународних организација. Што се тиче других извора средстава, ми немамо податке - рекао је Цикотић и додао да институције БиХ не одлучују о начину утрошка тог новца.

Цикотић сматра да је повратак илегалних миграната у земље поријекла изузетно тешко реализовати, да депортација иде тешко, те да и примјена Споразума о реадмисији са Пакистаном неће бити ни брза ни лака, јер тај документ нису потписале земље из којих мигранти крећу у миграције.

- Ми мигранте протјерујемо по двије основе, ако су пријетња по националну безбједност БиХ и потпомогнути добровољни повратак за оне који желе да се врате институције обезбјеђују средства за повратак - рекао је Цикотић.

Он је додао да квалитетно управљати миграцијама не могу ни хуманитарне организације, а ни институције у БиХ попут Службе за послове са странцима која нема довољно капацитета.

Цикотић је додао да је Комисији предочен преглед најзначајнијих активности на рјешавању безбједносних изазова, ризика и пријетњи за БиХ, те да је тежиште извјештаја везано за мигрантску кризу.

Предсједавајући Комисије Асим Сарајлић рекао је да је задовољан радом Цикотића и истакао да се дијалогом може доћи до бољих и квалитетних рјешења.

- Учинићемо све да помогнемо Министарству безбједности и Граничној полицији, али то зависи од буџета - рекао је Сарајлић.