latinica  ћирилица
21/01/2021 |  18:38 ⇒ 18:38 | Аутор: СРНА

Мајкић: Рјешење - враћати мигранте кућама

Рјешење је мигранте враћати кући, а не проширити их по цијелој БиХ, изјавила је данас замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност Душанка Мајкић.

- Видимо да ЕУ жели да чврсто запечати границе, а БиХ да остави као мјесто гдје ђе паркирати мигранте и узимати оно што жели. Оно што јој не треба остављаће овдје као трајни смјештај - упозорила је Мајкићева.

Мајкићева је истакала да још не постоји јасан став свих политичких актера у земљи да мигранте треба враћати.

- Тачно се зна ко је тај ко није заинтересован да се они врате, него му је стало да остану овдје - рекла је Мајкићева након сједнице са Заједничке комисије са министром одбране у Савјету министара Селмом Цикотићем.

Она је истакла да Служба за послове са странцима има све основе да их враћа на основу чињенице да повређују три закона у БиХ.

- Три закона су повриједили, а ништа не чинимо да се они врате у земље поријекла. Јесмо ли употријебили сву снагу да се изборимо с проблемом? Ниједно корисно искуство европских земаља нисмо искористили - рекла је Мајкићева.

Мајкићева сматра да се мигрантској кризи није озбиљно приступило од 2015. године, а то је озбиљно питање које може свима да нашкоди.

- Не буде ли се овим бавило на озбиљан начин, нико од нас није поштеђен ствари које се могу десити - рекла је Мајкићева.

Подсјетила је да је Споразум о реадмисији потписан и запитала када ће ступити на снагу, те оцијенила да се овдје све свјесно кочи и да није циљ ријешити мигрантску кризу, него распоредити на читаву територију.

Мајкићева је поновила да је Република Српска у свом ставу јасна да не жели мигранте на својој територији и да то упорно понавља од 2015. године.

О мигрантској кризи, додала је, постоје многе ствари без одговора, као она ко су они, да ли су избјеглице или економски мигранти, као и да о комплетном том питању ЕУ поставља веће критеријуме пред БиХ, него код њених чланица.

- Непоштовање земље се очитује и по томе што ЕУ на рјешавању питања избјеглица не разговара са БиХ, већ с међународним организацијама за које не знамо ни колико новца добијају, ни за шта их троше, ни коме подносе извјештај. Ништа не знамо - упозорила је Мајкићева и поручила да се те ствари морају уозбиљити.