latinica  ћирилица
22/01/2021 |  09:11 ⇒ 09:12 | Аутор: СРНА

Огорченост због 28 година некажњености злочина над Србима у акцији "Масленица 93"

Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије огорчена је јер нико у Хрватској није процесуиран за убиство 348 српских војника и цивила, међу којима 35 жена и троје дјеце млађе од 12 година, страдалих у злочиначкој акцији хрватске војске "Масленица 93", на подручју Равних котара и Велебита.
Масленица - Фото: РТРС
МасленицаФото: РТРС

Координација је позвала надлежне институције у Србији и Хрватској да хитно на дневни ред ставе и ефикасно ријеше питања процесуирања починилаца ратних злочина, проналска несталих лица, суочавања са прошлошћу и сатисфакције свим жртвама.

Из Координације подсјећају да је злочиначка акција хрватске војске на заштићену зону УН на јужне дијелове Републике Српске Крајине у Равним Котарима и на Велебиту, почела 22. јануара 1993. године, а да су, осим великих људских жртава и прогона 10.000 српских цивила, до темеља разорена српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, као и етнички мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

- Срби су побијени, прогнани или одведени у затворе и логоре. Њихова имања су систематски опљачкана, опустошена и уништена, а културни споменици, гробља и цркве тешко девастирани, како би се трајно онемогућио повратак прогнаних Срба - наведено је у саопштењу.

У саопштењу је наглашено да је злочиначка акција хрватске војске "Масленица 93", уз акције "Миљевачки плато", из јуна 1992. године, "Медачки џеп", из септембра 1993. године биле увод у злочиначке акције "Бљесак" и "Олуја" 1995. у којима је извршен систематски и масован етнички прогон српског народа из Крајине - подручја Хрватске, у којем су Срби компактно живјели вијековима и били већинско становништво.

Из Координације су указали да је опште познато да су злочиначку операцију "Масленица" планирали и извели генерали Јанко Бобетко, Анте Готовина, Анте Росо, Мирко Норац и Младен Маркач, уз знање и одобрење тадашњег предсједника Хрватске Фрање Туђмана, али да су они остали накажњени.