latinica  ћирилица
22/01/2021 |  09:51 ⇒ 12:20 | Аутор: СРНА

Развој вакцина против вируса корона уз поштовање највиших стандарда

Свјетска здравствена организација и партнери посвећено раде на убрзавању развоја вакцина против ковида 19, уз поштовање највиших стандарда сигурности, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

- У проналазак безбједне и ефикасне вакцине уложено је јако много, а важно је узети у обзир и чињеницу да се цијела свјетска наука ангажовала на производњи вакцине против вируса корона - објављено је на интернет страници Министарства.

Вакцине су некада развијане у неколико корака који могу трајати годинама, али данас, с обзиром на хитну потребу за вакцинама против ковида 19, финансијска улагања и научна сарадња без преседана мијењају начин развоја вакцине, па се одређени кораци у процесу и истраживању одвијају паралелно, уз поштовање строгих клиничких стандарда и стандарда безбједности.

- На примјер, у неким клиничким испитивањима оцјењује се више вакцина истовремено, али то не значи да су студије мање ригорозне - појаснили су из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

Када је ријеч о дистрибуцији и чувању вакцина против ковида 19, из Министарства су навели да ће се првим испорукама, па и оних које се чувају на минус 80 степени Целзијусових, радити тако да се искористи постојећи систем, односно централно складиште у Институту за јавно здравство Републике Српске, а дистрибуција ће бити вршена преко регионалних центара Института.

- С обзиром на то да вакцина која се чува на минус 80 степени Целзијусових може да буде стабилна након одмрзавања пет дана на температури фрижидера, биће довољни капацитети за њихово чување само на нивоу Института и регионалних центара - навели су из Министарства.

Канцеларија УНИЦЕФ-а за БиХ пружа помоћ Институту за јавно здравтсво у обезбјеђивању нових капацитета за хладни ланац, а Институт има и капацитете за складиштење и дистрибуцију вакцина које се чувају на вишим температурама.

Вакцина против вируса корона ће бити бесплатна и Република Српска улаже значајне напоре и средства да она што прије стигне до њених грађана, поручили су из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.