latinica  ћирилица
22/01/2021 |  10:51 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

За оснивање прве Банке хуманог млијека прикупљено 1,16 милиона КМ

Предсједница Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у Републици Српској "Мрвице" Милева Мировић Танић истакла је да ово удружење, заједно са институцијама Српске, пише историју за ову дјецу јер је за оснивање прве Банке хуманог млијека у оквиру хуманитарне акције прикупљено 1,16 милиона КМ.
"С љубављу храбрим срцима" - Фото: РТРС
"С љубављу храбрим срцима"Фото: РТРС

Танићева је Срни рекла да нема веће среће него сан претворити у јавност, захваљујући одговорним грађанима, установама и институцијама, који су показали да је хуманост велики покретач и пут до остварења и нечег што је наизглед незамисливо.

- Сви смо пресрећни. На почетку цијеле ове приче изгледало је немогуће да ћемо успјети у свему томе, али захваљујући предсједници Српске Жељки Цвијановић, која је препознала значај наше иницијативе, успјели смо да покренемо Републику Српску, али и Србију, те смо успјели да сан и остваримо - рекла је Танићева.

Она очекује да ће, након што су прикупљена средства, све даље ићи по плану, те да ће крајем децембра Српска моћи да каже да има своју Банку хуманог млијека.

- Универзитетски клинички центар Српске, који спроводи пројекат, обезбиједио је просторије. Ускоро очекујемо да ће бити готов званични пројекат, након чега слиједи и процес набавке опреме - рекла је Танићева.

Истакла је значај оснивања ове банке, јер ће дати сигурност мајкама да њихове бебе, осим што су у сигурним рукама љекара, имају све што им је потребно да преброде критичне дане након рођења, које се десило прије времена.

- Мајке у том моменту осјећају и дозу кривице што се то догодило, као и жељу да дају све од себе да беби обезбиједе све што јој је потребно за живот. Ова банка сигурно ће им представљати растерећење, а знамо колико психичка стабилност мајке утиче на здравље бебе - рекла је Танићева.

Она сматра да друштво није довољно упознато са значајем дојења беба мајчиним млијеком, те да ће Удружење у наредном периоду радити на промоцији значаја дојења.

- Бројне мајке се по рођењу бебе опредјељују да беби дају адаптирану формулу, јер им је дојење представљено као нешто тешко и захтјевно, иако благодети мајчиног млијека ништа не може да замијени - рекла је Танићева.

Према њеним ријечима, мајке, које су имале вишка млијека, већ су изразиле спремност да донирају ову драгоцјену течност, али да није било услова да се оно сачува.

- Велики број породиља баци одређене количине млијека, јер у првих шест мјесеци млијеко се ствара у великим количинама, ствара се вишак док се не успостави баланс понуде и потражње између мајке и бебе, те је овај период најбољи за донирање млијека - рекла је Танићева.

Током децембра прошле године одржана је 11. хуманитарна акција "С љубављу храбрим срцима" под покровитељством предсједника Републике Српске.

Прва банка хуманог млијека у Српској биће основана у оквиру Клинике за дјечије болести Универзитетског клиничког центра Републике Српске, а основна намјера је да се пријевремено рођеној и тешкој болесној дјеци, којој није доступно мајчино млијеко, осигура донирано хумано млијеко.