latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:08 ⇒ 12:42 | Аутор: СРНА

Служен парастос за Србе убијене у акцији " Масленица 93"

У Цркви Светог Марка у Београду данас је служен парастос Србима убијеним прије 28 година у злочиначкој акцији припадника хрватске војске под називом "Масленица" на подручју Равних Котара и Малог Алана на Велебиту, који су тада били под заштитом УН.
Београд: Служен парастос погинулим Србима акција "Масленица" - Фото: СРНА
Београд: Служен парастос погинулим Србима акција "Масленица"Фото: СРНА

Парастос је служило свештенство Цркве Светог Марка, а чланови породица и пријатељи страдалих као и представници Удружења породица погинулих и несталих лица "Суза" су прислужили свијеће.

Представник Удружење Драгана Ђукић рекла је Срни да су сјећања на тај немили догађај још свјежа и да је породицама најтеже.

- Оно што је тешко и данас јесте да нема саосјећања са супротне стране, не говори се просто о том злочину и не видимо да је нешто другачије и након 28 година - каже она.

Ђукићева је напоменула да су ти људи убијени само зато што су били Срби, и подсјетила да се тај догађај десио пред очима Унпрофора.

- Из међународне заједнице се не оглашавају, емпатије нема и цијела ситуација је политизована - рекла је она.

Операција хрватске војске "Масленица 93" изведена је 22. јануара 1993. године на подручје које је било у саставу тадашње Републике Српске Крајине и под заштитом УН.

У акцији хрватске војске, по раније објављеним подацима убијено је 348 војника и цивила, међу којима 35 жена и троје дјеце.

Највише су страдала три српска села Ислам Грчки, Кашић и Смоковић, а као мјешовита села Мурвица, Црно, Земуник Горњи, Пољица и Ислам Латински.

Потомци настрадалих и преживјеле породице протјеране са својих огњишта, данас су расуте по цјелом свјету.

Нико од планера и извршилаца овог злочина није оптужен, ни процесуиран.