latinica  ћирилица
22/01/2021 |  12:11 ⇒ 12:11 | Аутор: АТВ

Шукало: ЦИК сахрањује демократију

Марко Шукало, савјетник за правна питања предсједника СНСД-а Милорада Додика, изјавио је да је Централна изборна комисија БиХ доносећи одлуку о поништењу избора у Добоју и Сребреници прекршила неколико закона и одлуку засновала искључиво на отровним политичким мотивима усмјереним против Републике Српске и конститутивног српског народа.
Марко Шукало - Фото: СРНА
Марко ШукалоФото: СРНА

Шукало је изјавио да је СНСД спремио жалбу Апелационом вијећу Суда БиХ.

- Иако немамо повјерење у заједничке институције, спремили смо жалбу у којој су наведене све неправилности и малициозне радње ЦИК-а. Када би Суд БиХ одлучивао непристрасно, наша жалба би била усвојена. Одлука ЦИК-а да поништи изборе у Добоју и Сребреници представља сахрањивање демократије у ионако обољелој БиХ - изјавио је Шукало.

Он је додао да је индикативно то што су избори поништени у два веома важна града за Србе и Републику Српску, а још болније је то што су за такву одлуку гласали и, како је рекао, "тзв. српски представници у ЦИК-у, кадрови СДС-а и ПДП-а".

- Након овакве издаје два српска града, јасно је да су и СДС и ПДП поданичке партије политичког Сарајева и партије које у континуитету издају и продају националне интересе Републике Српске - изјавио је Шукало.

Шукало наглашава да је "Централна изборна комисија БиХ донијела одлуку која је у супротности са Изборним законом БиХ и Законом о управном поступку БиХ, те да су повријеђена правила поступка, да је погрешно примјењено материјално право и да је непотпуно и неправилно утврђено чињенично стање."

- СНСД, као и остали политички субјекти, је био странка у овом поступку који је водио ЦИК, међутим, СНСД-у као странци у поступку није било омогућено да се изјасни о наводима о којима је ЦИК расправљао, нити је ЦИК спровео испитни поступак, чиме је прекршио чланове 133. и 134. Закона о управном поступку БиХ. Овакво поступање ЦИК-а је у супротности и са начелом саслушања странака - истакао је он.

Шукало додаје и да је ЦИК дао погрешну поуку о правном лијеку у својој одлуци.

- Наиме, ЦИК је у одлуци навео да странка има право жалбе у року од два дана од објаве одлуке на сајту ЦИК-а, а према важећем законодавству, право жалбе се може искористити у року од два дана од пријема одлуке. Треба додати да одлука није ни достављена СНСД-у, већ је само објављена на сајту. Овакво поступање представља повреду материјалног права - закључује Шукало.

Додаје да је ЦИК непотпуно и неправилно утврдио чињенично стање позивајући се на уопштене и прешироке квалификације без прецизних података, описа радњи и доказа који поткријепљују те радње.

- Након још једне у низу одлука ЦИК-а усмјерене против Републике Српске, јасно је да за Српску долазе још тежи дани и насртаји из Сарајева, потпомогнути домаћим квислинзима у лику кадрова СДС-а и ПДП-а. Снага институција Републике Српске је неупитна, али је потребна потпуна слога и заједништво у наредном периоду да би се одбраниле и сачувале уставне надлежности и положај Републике Српске - закључио је Шукало.