latinica  ћирилица
22/01/2021 |  14:24 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Чампара: Недопустиво да се ОБА користи у страначке и личне сврхе

Министар унутрашњих послове ФБиХ Аљоша Чампара рекао је на данашњем рочишту у предмету против директора Обајештајно-безбједносне агенције Османа Мехмедагића и руководиоце ове агенције Мухамеда Пекића да је недопустиво да том агенцијом руководи неко коме је поништена диплома и користи ОБА у страначке и личне сврхе.
Аљоша Чампара (Фото: AljosaChampara) - Фото: Facebook
Аљоша Чампара (Фото: AljosaChampara)Фото: Facebook

Чампара је рекао да је на адресу федералног МУП-а 27. августа прошле године дошла анонимна кривична пријава против Мехмедагића коју је прослиједио у надлежност Федералној управи полиције јер нема оперативне надлежности за поступање.

Он је потврдио да га је његова савјетница Мирела Бубало упознала о томе да су јој два радника ОБА-е предали анонимне кривичне пријаве против Мехмедагића, те нагласио да свако има право да поднесе кривичну пријаву.

Чампара је напоменуо да се сједниште ОБА-е налази у истој згради и на истом спрату у којој и он ради.

Он је рекао да је објављивањем идентитета савјетнице Бубало и њене дискредитације у медијима био циљ да се дође до њега јер је јавно говорио о аферама које потресају странку, злоупотребама директора ОБА-е и да су то чинили јер се мислио да је он поднио пријаву.

- Не знам зашто је подношење кривичне пријаве против директора удар на државу? То је као да живимо у једнопартијском, или феудалном систему и заиста је забрињавајуће. Свако има право да поднесе пријаву - истакао је Чампара.

Мирела Бубало је рекла да је била изложена јавном линчу након објављивања снимка у медијима, гдје се тврдило да је она предала пријаву у пошти.

- Праћена сам гдје и с ким се састајем, снимана и на друштвеним мрежама сатанизована и ја и моја породица. Супруг ми је остао без посла врло брзо. Због тога сам поднијела кривичну пријаву против Мехмедагића и новинара Авде Авдића и једне НН особе. Осим тога, ја сам колетерална штета у односима између Мехмедагића и Чампаре - рекла је Бубало.

Она је додала да су јој анонимну кривичну пријаву дала два запослена у ОБА, које зна из виђења, јер раде у истој згради гдје и сједиште ове агенције.

- Тражим кривично гоњење и надокнаду штете због свега овога што ми је урађено, а кривичну пријаву против Мехмедагића сам поднијела у истој оној пошти за коју су тврдили да сам ја била у њој и послале пријаве - рекла је Бубало.

Руководилац Одјељења за контраобавјештајну дјелатност Ибрахим Међедовић рекао је да од оснивања ради у ОБА и да на контраобавјештајним пословима ради 30 година.

Он је додао да ово одјељење ради на спречавању страних обавјештајних служби да продру и у ОБА, и у друге агенције и институције у БиХ.

Међедовић је рекао да је ангажовао Пекића да изузме снимак из "БХ поште", да је за ту операцију знао Мехмедагић али не и Пекићев непосредни руководилац.

- Агенција је имала информације да се против менаџмента подносе пријаве и да се ради на подривању институције - рекао је Међедовић и додао да су имали информације да се против ОБА воде "хибридне активности".

Он је навео да су до података да су пријаве против директора ОБА поднијели радници дошли оперативним радом.

Међедовић је рекао да и даље траје њихов оперативни рад на том предмету и да ти изузети снимци још нису уништени.

Тужилаштво БиХ терети Мехмедагића и Пекића да су у августу прошле године злоупотријебили службени положај и овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОБА ради приватних и личних интереса, да би дошли до фотографија и информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА коју је Мехмедагић прогласио државном тајном.

На наредном рочишту, које је заказано за 29. јануар у 9.00 часова као свједок Тужилаштва требао би бити саслушан припадник ФУП-а Елвир Хубијер и изнесени материјални докази Тужилаштва БиХ.