latinica  ћирилица
22/01/2021 |  15:18 ⇒ 20:21 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Директним набавкама вакцина бавиће се ентитети и дистрикт Брчко

Предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија изјавио је данас Срни да ће Савјет министара до понедјељка, 25. јануара имати обједињене захтјеве ентитета и Брчко дистрикта о њиховим потребама за набавком појединих врста вакцина против вируса корона.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

- БиХ је највећи број вакцина требало да добије кроз системе Ковакс и програм заједничке набавке са ЕУ. Нажалост, испорука тих вакцина кроз ова два механизма, за која смо се опредијелили још крајем прошле године, иду спорије од очекиваног и због тога смо се усагласили да се покрену и процедуре директних набавки - појаснио је Тегелтија.

Он је навео да се директним набакама могу да бави само они који имају планирана финансијска средства или институције које ће да проводе набавку а то су ентитетска министарства здравља и фондови здравственог осигурања.

- Мјесто и улога Савјета министара, односно Министарства цивилних послова је да уједини све захтјеве у БиХ, значи из Републике Српске, ФБиХ и Брчко дистрикта, за набавком појединих вакцина без обзира о ком произвођачу се ради и да тај захтјев достави произвођачима. Након тога, цијела процедура, улазак, плаћање и подношење захтјева за регистрацију вакцина проводиће министарства здравља и фондови здравственог осигурања - истакао је Тегелтија.

Он је рекао да је циљ да се кроз ову заједничку директну набавку вакцина обједини захтјев према добављачима, а не да се појављају енитети као међусобна конкуренција у набавци вакцина, што је договорено на јучерашњем састанку са премијерима Српске и ФБиХ.