latinica  ћирилица
22/01/2021 |  17:35 ⇒ 18:01 | Аутор: СРНА

ФБиХ: Хитно затражене информације о руској и кинеској вакцини

Федерално Министарство здравства данас се хитно обратило Министарству иностраних послова у Савјету министара тражећи да, посредством амбасада Русије и Кине, од произвођача вакцина против вируса корона у тим земљама затражи информације о тим вакцинама.
Спутњик вакцина (Фото: Sputnik) -
Спутњик вакцина (Фото: Sputnik)

Тражи се сажетак карактеристика вакцина, а све из разлога да би Федерација БиХ што прије добила потребне вакцине против вируса корона.

Као разлог је наведено да Министарство здравства и Завод за јавно здравство ФБиХ до сада нису имали детаљне информације о условима складиштења, чувања, дистрибуције и примјене ових вакцина, а сагласно условима произвођача.

Због промијењених околности, а у сагласности са закључком федералне Владе, припремљене су и измјене и допуне плана вакцинације против вируса корона у ФБиХ, саопштено је из федералног Министарства здравства.

ФБиХ раније се опредијелила за набавку вакцина у оквиру "Ковакс" и ЕУ механизма, али до сада још није почела испорука вакцина наручених посредством ових механизама.

Због кашњења испоруке првих вакцина посредством "Ковакс" система, БиХ се одлучила за покретање директне набавке вакцина од "Фајзера", као и произвођача вакцина из Русије и Кине, о чему је било ријечи на јучерашњем састанку ентитетских премијера и ресорних министара са предсједавајућим Савјета министара Зораном Тегелтијом.