latinica  ћирилица
22/01/2021 |  17:52 ⇒ 18:34 | Аутор: СРНА

"Не постоји договор да усвајање закона о ВСТС гарантује кандидатски статус БиХ"

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да не постоји договор према којем би БиХ, након усвајања закона о Високом судском и тужилачком савјету, добила кандидатски статус за чланство у ЕУ.
Милорад Додик (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић) -
Милорад Додик (Фото: Танјуг/Драган Кујунџић)

Додик је рекао да би било корисно разговарати са представницима ЕУ о томе шта је минимум који БиХ треба да испуни да би добила кандидатски статус.

- Тог разговара и тог минимума сада нема - рекао је Додик новинарима у Сарајеву.

Он је подсјетио да је слична ситуација са "пет плус два" услова и циљева за затварање ОХР-а које је, како је рекао, "смувао Савјет за спровођење мира", па сада свако то може да тумачи како хоће.

Додик је као примјер навео да се међу "пет плус два" услова и циљева налази и развој политичке ситуације, те да се од те одлуке ПИК-а до данас ништа не дешава иако су десет пута одржани избори у БиХ.

- Постоји прича о фамозних 14 приоритета /у Мишљењу Европске комисије/, а онда се у оквиру њих отварају нови приоритети - рекао је Додик, указујући да према члану шест треба извршити реформу законодавства ВСТС и судова.

Он је упитао зашто се сада то раздваја, да се ради на законодавству о ВСТС-у, а остављају судови. "Нека сачекају да ВСТС договори око судова да се заједно то ријеши. Зашто је сада приоритет да стране судије треба да оду из Уставног суда БиХ помјерен за крај, а крај може да буде за 10 година?", упитао је Додик.

Сматра да треба рјешавати све што је приоритетно и договорити начин на који то треба урадити.

- Има и ствари које не могу бити на дневном реду. Они који говоре о томе да ће се овластити ниво БиХ да одлучује о надлежностима нижег нивоа када нижи ниво нешто не уради - рекао је Додик и напоменуо да је свима јасно да у БиХ не постоји спремност да више иједна надлежност буде пренесена на ниво БиХ.

Он је додао да специјални представник ЕУ Јохан Сатлер каже да све и једна земља која улази у ЕУ мора да има ту клаузулу. "Ми не улазимо у ЕУ, него се боримо за кандидатски статус. Зашто сте нам то подвалили?", рекао је Додик, те изразио наду да ће састанак представника БиХ и ЕУ бити веома користан, јер би многе ствари могле бити појашњене.

Током данашњег састанка са амбасадорима ЕУ акредитованим у БиХ договорено је да у наредном периоду буду окупљени сви одговорни људе из БиХ да заједно са представницима ЕУ још једном размотре кроз свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије.