latinica  ћирилица
22/01/2021 |  18:34 | Аутор: СРНА

Додик: Високи представник је подвала међународне заједнице

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је нови високи представник у БиХ непожељан и да је у питању подвала међународне заједнице.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

Додик је поновио да је високи представник непотребан, те истакао да је против доласка новог и да нема намјеру да са њим сарађује .

- Не говорим о човјеку, већ о високом представнику. Високи представник је озбиљна подвала међународне заједнице. Ми Срби то тако сматрамо, али то је озбиљна подвала и Бошњацима који уживају политички у томе шта ради високи представник, који у суштини прави пат позицију - рекао је Додик новинарима у Сарајеву након састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ.

Он је додао да високи представник, ко год био, већ 20 година малтретира људе неправним одлукама које је доносио наметањем закона.

Додик је поновио да високог представника нигдје у Дејтонском мировном споразуму нема.

- Када је Савјет за спровођење мира у Бону поздравио напоре високог представника, он је прочитао да му је дало додатна овлаштења. Високи представник никада није добио бонска овлаштења. На бази тога он малтретира ове људе овдје - рекао је Додик.

Он је навео да је Карлос Вестендорп, који је био високи представник када се у Бону одржавао састанак, том приликом рекао да та прича није у складу са Дејтоном, а шеф британске делегације рекла да је то међународни блеф.

Указао је да тај међународни блеф овдје траје 20 година и функционише званичним путем бесправног међународног кршења прописа, те упитао шта ће високи представник.

- Анекс 10 /Дејтонског мировног споразума/ каже да има пет потписница Анекса 10 који уводи високог представника. Високи представник није уведен резолуцијом УН, него тим анексом, гдје је речено да је он тумач Анекса и ништа више - навео је Додик.

Додик је навео и да је Валентин Инцко говорио да је тумач Дејтонског мировног споразума, што значи и Устава БиХ, а то није тачно.

- Имате човјека који не познаје свој посао, који не зна шта треба да ради. У Анексу 10 пише да је врховни ауторитет за тумачење овог анекса високи представник, а то је цивилно спровођење Дејтонског мировног споразума. Ниједног другог анекса, а има их 11 - указао је Додик.

Он је подсјетио да високи представник у континуитету краде надлежности и намеће рјешења.

- У том погледу тај исти Анекс 10 каже да ће високи представник бити именован на приједлог страна потписница Анекса 10 и релевантном резолуцијом Савјета безбједности УН. Ниједан /високи представник/, осим Карла Билта, није тако именован - истакао је Додик, те додао да о томе нико у Савјету безбједности не жели или неће да слуша.

Он је рекао да је на данашњем састанку амбасадорима поручио да њихове земље крше међународно право, а да у БиХ траже да се спроводи.

- О високом представнику који је у БиХ починио криминал општег размјера кршећи међународно право већ постоје јасни ставови. Ја не препоручујем новом /високом представнику/ који се предлаже да дође - поручио је Додик.

Он је указао да Шварц Шилинг када је постављен за високог представника није именован у УН јер нема резолуције о томе.

- Ето како они третирају БиХ. Ја сам против доласка било каквог високог представника, како год се он звао и ко год он био, и немам намјеру са њим да сарађујем - поручио је Додик.