latinica  ћирилица
22/01/2021 |  18:49 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Чампара на суђењу Махмедагићу (ВИДЕО)

Недопустиво је да Обавјештајно-безбједносном агенцијом БиХ руководи неко коме је поништена диплома и ко користи агенцију у страначке и личне сврхе, истакао је министар унутрашњих послова Федерације Аљоша Чампара у Суду БиХ, на рочишту против директора ОБA Османа Мехмедагића и руководиоца одјељења ове агенције Мухамеда Пекића.
Суђење Осману Мехмедагићу Осмици - Фото: Screenshot
Суђење Осману Мехмедагићу ОсмициФото: Screenshot

Тужилаштво БиХ терети их да су злоупотријебили службени положај, овлашћења и ресурсе ОБA, да би дошли до фотографија и информација о пошиљаоцу анонимне кривичне пријаве против Осмице.

Чампара је, као свједок Тужилаштва БиХ у предмету у којем се Мехмедагићу суди за злоупотребу положаја, указивао на блиске везе оптуженог са руководством СДА. То је поновио и новинарима.

- ОБА је прешла у руке појединаца који се баве прогоном неистомишљеника -  истакао je, између осталог, министар унутрашњих послова Федерације БиХ Аљошља Чампара.

Чампара је рекао да је анонимну пријаву против Мехемдагића, која је стигла на адресу федералног МУП-а, прослиједио Федералној управи полиције на поступање.

О пријави га је упознала савјетница Мирела Бубало, чијим дисредитовањем се, према Чампариним ријечима, жељело доћи до њега, јер је јавно говорио о аферама СДА, злоупотребама директора ОБА и јер се мислило да је он поднио пријаву.

- Могу рећи да ми је драго да се више никада неће дешавати да неко незаконито залупотребљава своју позицију, изузима снимке, дијели. Никада медиј портал istraga.ba није написао демантиј, иако је моја савјетница добила двије одлуке Савјета за штампу - додаје Чампара.

Мирела Бубало свједочила је о, како каже, јавном линчу и пријетњама, којима је била изложена након објављивања снимка у медијима гдје се тврдило да је она предала пријаву у пошти.

- Оно што нас је највише згрозило јесте да је мој супруг остао без посла преко ноћи. Био је упосленик Управе за индиректно опорезивање, државни службеник, то је незапамћен случај у државној служб. Неколико дана након што сам ја поднијела кривичну пријаву добио је рјешење о поништењу рјешења Агенције за државну службу, а накнадно ће се сазнати да је другооптужени Мухамед Пекић ступио директно у контакт са господином Обралијом и са господином Муминовићем из УИО и да су радили синхронизовано - појаснила је Бундало.

На рочишту, 29. јануара, као свједок Тужилаштва требало би да буде саслушан припадник Федералне управе полиције Елвир Хубијер и изнесени материјални докази Тужилаштва.