latinica  ћирилица
22/01/2021 |  20:17 | Аутор: СРНА

Радета: Политичке одлуке ЦИК-а

Централна изборна комисија БиХ доноси политичке одлуке као што је о поништавању избора у Добоју и Сребреници и зато је неопходно да буде усвојен нови изборни закон у БиХ, сматра члан Републичке изборне комисије Александар Радета.
Александар Радета - Фото: СРНА
Александар РадетаФото: СРНА

- Одлука о изборима у Добоју и Сребреници је потпуно очекивана, јер су одлуке ЦИК-а политичке, као и избор одређеног броја чланова ове комисије, али и начин расписивања и одгађања избора, те незаконито доношење одлука које су се односиле на жалбе и апелације - навео је Радета.

Он је напоменуо да није искључено да посљедња одлука ЦИК-а буде увод у сличне ствари на општима изборима 2022. године.

- Ако не буде измијењен Изборни закон БиХ и онемогућене манипулације не очекујем ништа добро - рекао је Радета за Алтернативну телевизију.

Он је истакао да је за њега посебно непојмљиво поништавање избора у Сребреници, јер су наводи ЦИК-а БиХ о неправилностима могли бити пронађени у свакој локалној заједници.

- Од почетка је било очигледно у ком смјеру иде ситуација у Добоју и Сребреници. Протести посматрача у изборном дану су били организовани што довољно говори о свему - додао је Радета.

Радета сматра да је било елемената за поништење избора на одређеним мјестима, али никако у обиму који је приказао ЦИК БиХ, као и да у закону нема утемељења за ту одлуку.

- Зато морамо сачинити нови изборни закон којим ће бити омогућено да људи гласају онако како желе, а не да се манипулацијама врши одређен притисак. Када је ријеч о Сребреници јасно је да је и у претходном периоду избор начелника и одборника био манипулсан гласовима из иностранства гдје се гласало по неким клубовима на начин да су скупљане личне карте -каже Радета.

Према његовим ријечима, све ово је почело одузимањем надлежности Републичке изборне комисије, односно када је локалне и опште изборе високи представник одузео од енититета и дао ЦИК-у БиХ.