latinica  ћирилица
22/01/2021 |  20:58 | Аутор: СРНА

МИП Русије: Изјаве Харадинаја провокација

Министарство спољних послова Русије сматра да је је изјава једног од бивших ратних вођа ОВК Рамуша Харадинаја о референдуму за уједињење самопроглашеног Косова са Албанијом неприхватљива политичка уцјена и провокација.
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова) -
МИП Русије (Фото: Sputnik/Наталья Селиверстова)

- Ради се о још једној провокацији заснованој на великоалбанској идеологији која се у посљедње вријеме све интензивније промовише у региону и директно угрожава територијални интегритет балканских држава - наводи се у саопштењу.

Руско министарство истиче да је политичка уцјена неприхватљива, а управо тако треба тумачити изјаву Харадинаја, који тако лако предлаже самовољно прекрајање граница на Балкану.

Нажалост, наводи се у саопштењу, из ЕУ није било јасне реакције на овај испад, иако је Унији одлуком Генералне скупштине УН дат мандат да буде посредник у дијалогу Београда и Приштине, и да мора водити рачуна да радикалне једностране "иницијативе" не ускраћују перспективу за мирно и праведно рјешавање косовског проблема.

Руско министарство подсјећа да се одрживо дугорочно рјешење за Косово може направити искључиво за преговарачким столом, уз поштовање међународних правних норми и ослањајући се на Резолуцију 1244 Савјета безбједности УН.

Напоменуто је да је "ових дана један од најконтроверзнијих косовских политичара и бивши ратни командант такозване ОВК Рамуш Харадинај изјавио да има намјеру да издејствује референдум о уједињењу Косова са Албанијом ако та самопроглашена квазидржава држава у скорој будућности не буде примљена у ЕУ и међународне организације и ако званични Београд не призна њену `независност`".