latinica  ћирилица
23/01/2021 |  09:30 ⇒ 11:37 | Аутор: СРНА

Мајкић: Неприхватљиво увођење јединственог броја за хитне случајеве

Замјеница предсједавајућег Комисије за спољнотрговинску политику, царине, саобраћај и комуникације при Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је да српски представници неће подржати иницијативу за увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112, јер је то покушај покретања питања нових преноса надлежности на БиХ.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

Коментаришући ову иницијативу једног броја бошњачких политичара која ће се наћи на наредној сједници Представничког дома парламента БиХ, Мајкићева је навела да се увођење броја 112 поново рециклира, али да је питање заштите и спасавања у надлежности ентитета.

- Без обзира на то што овај број функционише у Европи, БиХ има своје особености због којих није изводљиво да се број 112 уведе. Неизводљиво је да Министарство безбједности /у Савјету министара/ управља службама хитне помоћи, полицијом или Цивилном заштитом у Републици Српској. Дакле, то би био први корак, а касније бисмо вјероватно имали иницијативе да се и ове институције пребаце на ниво БиХ ради `лакше координације` - рекла је Мајкићева за "Глас Српске".

Директор Републичке управе цивилне заштите Милан Новитовић сматра да је БиХ потребан број 112, али не да се то питање регулише путем Закона о комуникацијама.

- Канцеларија за број 112 већ постоји, али ако покушате да позовете број, неће вам се јавити нико. Министарство је од ЕУ до сада узело пет милиона КМ за промоцију и сличне ствари, а ништа нису урадили и сада желе вјероватно да узму још пет милиона у чему ми нећемо учествовати - рекао је Новитовић.

Он је додао да би успостављање овог система било немогуће, јер питања заштите и спасавања нису уређена исто у кантонима, на нивоу Федерације БиХ, Брчко дистрикта и Републике Српске.

- Полазна тачка код спашавања и заштите су локалне јединице, а онда републички ниво. По том питању Српска је и те како уређена, за разлику од ФБиХ гдје, због уређења по кантонима, влада потпуна несагласност. А што се тиче међуентитеске сарадње, то је регулисано низом споразума и она функционише сасвим добро - рекао је Новитовић.

Савјет министара је 2017. године усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о комуникацијама којим је предвиђено увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112, али овај приједлог није добио подршку српских представника у Дому народа.