latinica  ћирилица
23/01/2021 |  11:23 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Линта: Провидно лицемјерје Зорана Милановића

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је као провидно лицемјерје одлуку предсједника Хрватске Зорана Милановића да не присуствује обиљежавању 28 година од злочиначке војно-полицијске акције "Масленица 93" због истицања усташког поздрава "За дом спремни!".
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Милановић безуспјешно покушава да пошаље поруку како је Хрватска, не само формално, већ и у пракси антифашистичка држава иако бројне чињенице показују да је стварни темељ Хрватске усташтво и да је насљедница НДХ - навео је Линта у писаној изјави.

Линта истиче да је усташки поздрав "За дом спремни!" одавно легализован у Хрватској и да се користи од доласка "усташког режима Фрање Туђмана на власт 1990. године и данас".

Он подсјећа да је овај поздрав прва озаконила Влада Ивице Рачана 2001. године, када је Министарство управе донијело одлуку да је статут "Удруге бојовника ХОС-а" са поздравом "За дом спремни!" у складу са законом о удружењима, што је постало темељ за одобравање каснијих таквих захтјева.

- Влада Зорана Милановића /од краја 2011. до почетка 2016. године/ није укинула ову одлуку - указао је Линта.

Министарство управе Хрватске је 2017. године, како подсјећа Линта, донијело закључак да се могу и даље регистровати или пререгистровати удружења која у свом грбу и статуту имају усташки поздрав "За дом спремни!".

Линта наводи да табла са натписом "За дом спремни!" која је скоро годину дана била у Јасеновцу није уништена већ је у јесен 2017. године само премјештена на спомен-обиљежје код Новске и има заштиту полиције.

Он подсјећа да је Савјет за суочавање са прошлошћу Владе Хрватске 2018. године рекао да се овај усташки поздрав може користити у одређеним приликама, а Високи прекршајни суд у Загребу двије године касније пресудио да "За дом спремни!" на почетку Томпсонове пјесме "Бојна Чавоглаве" није прекршај.

Линта напомиње да су овај усташки поздрав користили хрватски војници из готово свих паравојних формација и јединица Хрватске војске током рата деведесетих година и истиче да актуелни предсједник Хрватске Милановић то веома добро зна.

- Употреба усташког поздрава `За дом спремни` јесте злочин из мржње, а у Хрватској више није ни прекршај против јавног реда и мира - закључио је Линта.

Предсједник Хрватске Зоран Милановић напустио је јуче "прославу" акције хрватске војске и полиције "Масленица", у којој је на подручју под заштитом УН у јануару 1993. године убијено 348 Срба, међу којима 35 жена и троје дјеце.

Милановић је образложио да прославу напушта пошто је дознао да, према протоколу, на обиљежавању учествују и двије особе које на себи имају усташка обиљежја "За дом спремни!".

Портпарол Милановићевог кабинета изјавио је да је учешће напустио и начелник Главног штаба Хрватске војске Роберт Храњ.