latinica  ћирилица
23/01/2021 |  12:54 ⇒ 13:18 | Аутор: СРНА

Претресен камп Блажуј, 17 лица биће протјерано из БиХ

Полиција Кантона Сарајево и припадници Службе за послове са странцима јутрос су извршили претрес мигрантског кампа у Блажују и пронашли 17 безједносно интересантних особа које ће бити протјеране из БиХ.
Блажуј - мигрантски камп - Фото: РТРС
Блажуј - мигрантски кампФото: РТРС

У склопу оперативне акције кодног назива "Блажуј" од 5.30 до 9.00 часова 340 полицијских службеника и 13 припадника Службе за послове са странцима претресли су одређене објекте у кампу у Блажују и безбједносно интересантна лица, саопштено је из МУП-а Кантона Сарајево.

Приликом претреса објеката које користе мигранти затечено је око 3.000 миграната, који су претресени с циљем тражења безбједносно интересантних лица и предмета који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела.

Пронађено је 17 лица за које постоје подаци да су починиоци кривичних дјела у БиХ и земљама у окружењу, и они су предати у надлежност Службе за послове са странцима БиХ.

Ова лица пребачена су у имиграциони центар након чега ће над њима бити извршена криминалистичка обрада, те изречена мјера протјеривања у земље поријекла.

У близини претресених објеката пронађени су одбачени предмети погодни за наношење тјелесних повреда - дрвене и металне полуге, одвијачи, маказе, скалпели, кухињски ножеви, истиче се у саопштењу.

Планске активности спроведене су по наредби Општинског суда у Сарајеву и под надзором Кантоналног тужилаштва.

Током сукоба у митрантском кампу у Блажују прије неколико дана причињена је велика материјална штета на возилима кантоналне Управе полиције и аутомобилима које користе Међународна организација за миграције и агенције за безбједност.