latinica  ћирилица
23/01/2021 |  14:32 ⇒ 14:33 | Аутор: СРНА

Хаг одбио Весељијев захтјев за привремено пуштање на слободу

Судија Суда за злочине ОВК Николас Гију одбио је захтјев одбране некадашњег лидера албанске терористичке организације ОВК Кадрија Весељија за привремено пуштање на слободу.
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Europol) -
Специјални суд у Хагу за злочине ОВК (Фото: Europol)

Судија је уважио аргументе одбране да Весељи неће покушати да избјегне правду уколико буде пуштен на привремену слободу, али је образложио да ти аргументи не уклањају у потпуности опасност од бјекства, преноси портал "Косово онлајн".

Гију је истакао и да сматра да постоји ризик од тога да би, уколико би био пуштен, Весељи могао да покуша да опструише правду и застраши свједоке.

Главни тужилац Џек Смит, који се противио пуштању Весељија из притвора, раније је навео зашто треба одбити захтјев Весељијевог адвоката Бена Емерсона, уз констатацију да му за почињена дјела пријети казна доживотног затвора.

Тужилаштво зато сматра да Весељи треба да остане у притвору.

- Весељи је оптужен за ратне злочине и злочине против човјечности, укључујући убиства и мучење. За злочине из оптужнице постоји могућност изрицања доживотног затвора. Постоји стални ризик од његовог бјекства, који ће се и повећати када Весељи и његови заступници сазнају све доказе које имамо против њега - наведено је у саопштењу тужилаштва.