latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:02 ⇒ 19:44 | Аутор: РТРС

Из Српске поручују: Изетбеговић открио своје право лице (ВИДЕО)

Изјава Бакира Изетбеговића да су Срби лош народ изазвала је многобројне реакције.
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske) - Фото: Тwitter
Република Српска (фото:@Vlada_Srpske)Фото: Тwitter

Из Српске поручују да је Изетбеговић коначно био искрен и рекао шта заправо мисли.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у Изетбеговићевој изјави види вјековни комплекс конвертитства и издаје, коју су Изетбеговићи починили напуштајући православље да би сачували имовину.

Већински политички представник Бошњака, Бакир Изетбеговић, изјавом о лошем народу, Србима, увео је отворени фашизам на велика врата у јавни простор, јер конструкције о лошим народима дио су фашистичке и нацистичке идеологије, поручују из Српске.

Да Изетбеговић није направио лапсус, показује и снимак поменуте изјаве, у коме га водитељка пита да ли говори о лошем народу, а Изетбеговић потврђује: "Кажу, нема лоших народа има лоших руководстава, нисам сигуран, јер он се додворава једном великом броју људи који жели балканску политику, који жели сирову политику."

- Говорите о лошем народу?

"Пазите, гласачи који га држе желе његово бахато понашање."

- Добро, то су мало тешке ријечи. 

"Па и нека су, то је тако", овако је закључио Изетбеговић.

"Он" у изјави Изетбеговића је Милорад Додик, а лоши Срби су сви који су икад гласали за њега. Ако су Срби већ лош народ, не разумијем Изетбеговићев мазохизам који испољава задржавајући их у оваквој БиХ, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

- Ја не мислим да је бошњачки народ лош, напротив, добар су и помало несрећан народ. Није ми пало на памет да о народу судим на основу Бакира Изетбеговића и неких његових претходника, који су заробљени у вишевјековној мржњи према Србима и свему што је српско - рекао је Додик.

Очито је циљ да БиХ буде без Срба и Хрвата, у којој политички одлучују само Бошњаци, поручују из СНСД-а. Ипак, додају, реализација тог циља неће бити могућа.

- Бакир Изетбеговић је само отворено рекао оно што ми већ одавно знамо, а то је да је комплетно бошњачко политичко рузководство огрезло у србофобији и мржњи према свим небошњацима - ријечи су Радована Ковачевића, портпарола СНСД-а.

Такве изјаве су фашистичке, јер је управо фашизам народе означавао на такав начин, поручује Ненад Стевандић, лидер Уједињене Српске и додаје да је проблем и то што нема значајнијих реакција на овакве поруке:

- Ћутање земаља ЕУ, односно Квинте, представља чисту и непатворену подршку управо таквим фашистичким изјавама, које нам говоре да нам са Бакировим пројекцијама будућности нема, а боље ће и Бакиру бити без Републике Српске, мање ће бити оптерећен мржњом - изјавио је Стевандић.

Срби су некада били апсолутна већина у БиХ, а изјаве попут Изетбеговићеве спадају у говор мржње и не доприносе помирењу, поручују из СДС-а. Из ПДП-а кажу да Дејтон 2 не долази у обзир.

- Ми осуђујемо такве изјаве. Такве изјаве нас враћају уназад, а такви људи треба да оду са политичке сцене - истакао је први човјек ПДП-а Бранислав Бореновић.

Реаговао је и предсједник Скупштне Србије, Ивица Дачић, који је поручио да је у интересу Србије мир у региону, због чега ће се суздржати од сличних изјава.

- Имате ви неке људе којима је прошлост једина будућност и кад не би причали о прошлости и из прошлости, изгубили би на својој актуелности - закључује Дачић.

Из ОХР-а су истакли да нема лоших народа, већ само лоших појединаца, а из Амбасаде САД у БиХ да званичници имају обавезу да се уздрже од реторике подјела и позвали их да се фокусирају на неопходне реформе и напредак земље, показујући поштовање за све грађане БиХ.