latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:05 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Прича о "тамићима" из Црњелова (ВИДЕО)

Словенци су се некада у мариборској фабрици ТАМ питали гдје је тај град Црњелово?
"Тамић" - Фото: РТВ Слобомир
"Тамић"Фото: РТВ Слобомир

Семберско Црњелово највеће је село у БиХ и обухвата површину од око 6.300 хектара, од чега је највећи дио под плодним ораницама.

"Тамићи" прије рата даноноћно су превозили поврће до пијаца у Тузли, Сарајеву, Мостару, Сплиту, Осијеку. Цијена возила у то вријеме била је и до 50.000 марака.

- Ја сам тамић купио 1988. године пред Нову годину. Овдје је било тих камиона колико год хоћеш. Прије овог сам имао кратког, купљеног 1981. године и њега сам возио до куповине новог - прича Станко Новаковић.

С обзиром на то да је у Црњелово стизало највише нових малих камиона, који су набављани у мариборској фабрици ТАМ, Словенци су често питали гдје се налази "тај град – Црњелово".

- Колико је било домаћинстава у Црњелову, толико је било тамића. Овдје се много ради, баш много. Кажу да је Црњелово најбиогатије село у Семберији. Само, све је мање народа, одлазе људи, за 10 година неће бити 30% кућа - каже Станко.

Током љета мјештани Црњелова би зарадили толико да су могли обновити намјештај у кући, купити нову бијелу технику, и оставити довољно новца и за наредну сјетву, каже на крају Станко, један од посљедњих власника овог камиона.