latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:06 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Козарској Дубици неопходна помоћ - приоритет контејнери (ВИДЕО)

У Козарској Дубици десет домаћинстава више нема гдје да живи, након што су им куће срушене или тешко оштећене у земљотресу.
Дубица - посљедица земљотреса - Фото: РТРС
Дубица - посљедица земљотресаФото: РТРС

Штета је пријављена на више од 650 објеката, а процјењује се на око милион марака. Општинске власти апелују за помоћ, а приоритет су контејнери.

Кућа четврточлане породице Радојичић из Бабинца практично је срушена. Принуђени су да живе у јединој преосталој условној просторији, јер не могу да напусте домаћинство, пошто им је пољопривреда једини извор прихода.

Радојичићи немају средстава да сами обнове кућу и уздају се у помоћ добрих људи.

- Ових дана исто је тло подрхтавало али ми будемо у кући. У једној само просторији, коју смо ојачали. По ноћи спавамо код комшија. Кад тло задрхти, ми излијећемо ван, бојимо се, јер то све сипа, урушава се и даље - прича Анђа Радојичић.

У селу Слабиња такође бројни веома оштећени објекти.

Слађана Бајалица из Слабиње принуђена је да напусти стан, јер је објекат у којем се он налази предвиђен за рушење. Тренутно живи код тетке.

- У једном стану не живи нико већ дуго врмена, није обнављан, није ништа, и зидови су оштећени скроз и вуче ове друге. Кров је отишао, нема, све пуца, пропада - каже Слађана.

У општини Козарска Дубица кажу да се на почетку није чинило да је земљотрес узроковао велику штету.

Међутим, након што је комисија обишла скоро 80 одсто пријављених објеката, процјењују да ће износити око милион марака.

Поручују да се са тим не могу сами изборити. До сада је помоћ стигла само од Владе Српске. “

- Некако смо у овоме самом процесу заобиђени од других институција. Позивам и Савјет министара и Владу Федерације БиХ и Владу Српске и Владу Србије и Дистрикт Брчко и све друге институције које могу помоћи да уплате један дио помоћи за општину Козарска Дубица. Или, ако не то, ако се ради о неким другим институцијама, да уплате директно нашим грађанима. Ми имамо спискове и знамо који су људи најугроженији - истиче Раденко Рељић, начелник општине Козарска Дубица.

Дубичани који су у земљотресу остали без крова над главом смјештени су код родбине, комшија, у општинском алтернативном смјештају и у хотелу, који плаћа општинска управа.

Надлежни кажу да је потребно осам контејнера за привремени смјештај.

У ову општини до сада није дошао ниједан контејнер.