latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:14 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Вакцина - најефикаснија заштита од ширења заразних болести (ВИДЕО)

У Републици Српској убрзо би требало да се почне са вакцинисањем против вируса корона.

Стручњаци сматрају да је то најефикаснија заштита од ширења заразних болести.

Уз ове тврдње, најчешће на друштвеним мрежама гласни су и противници вакцинисања.

Научници оповргавају, ова нагађања и истичу корисну дјелотворност вакцина које су прошле сва испитивања.

Од пајављивања вакцине крајем 18. вијека, стручњаци је сматрају једним од највећих достигнућа у медицини. Према подацима Свјетске здравствене организације, сваке године вакцине спријече умирање неколико милиона људи. Међу њима и дјеце.

С друге стране, противници вакцине истичу да не желе да се вакцинишу, тврдећи, да је то штетно по здравље.

Тренд повећања неповјерења према вакцинама, према више истраживања, говори да је све више лажних и неутемељених информација које круже интернетом.

- Мислим да су они који нису у струци и којима је дато за право да могу да се оглашавају, склони скептицизму. Ми који смо завршили медицину и који смо у својој струци знамо да је човјечанство побиједило бројне здравствене проблеме захваљујући вакцинацији - каже Ранко Шкрбић, декан Медицинског факултета Бањалука.

Дејан Бокоњић, декан Медицинског факултета Фоча, истиче да је и ова вакцина која долази с различитих мјеста тестирана на многим људима широм свијета.

- Број нус ефеката стално се објављује и приказује и он је минималан у односу на добре ефекте које ће вакцина да постигне - додаје Бокоњић.

Став стручњака подржавају и они који су водили битку с ковидом 19. Међу њима је и митрополит дабробосански Хризостом.

- Ја сам велики заговорник вакцинације, то је јако позитивно. Ви знате да смо ми морали да примамо вакцине, нисмо могли да идемо у школу ако не примимо вакцину. И сада имамо ожиљке од вакцине. Тако да ћу се врло радо одазвати и примити вакцину - наводи митроплоит.

У Србији је до сада вакцинисано више од 85.000 становника, а у Хрватској до средине јануара вакцину је примило више од 45.000 становника.

Најављено је да ће у другој половини фебруара почети с вакцинисањем другом дозом.