latinica  ћирилица
23/01/2021 |  19:15 ⇒ 24/01/2021 | 08:05 | Аутор: РТРС

Зашто је услов нови Закон о ВСТС, а није одлазак страних судија? (ВИДЕО)

Ако ЕУ жели нови Закон о ВСТС, као услов да БиХ добије кандидатски статус, онда Република Српска тражи престанак мандата страних судија у Уставном суду БиХ, што је такође наведено у Мишљењу ЕК, рекао је српски члан и предсједавајући Предсједништва Милорад Додик.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Истовремено, у Представничком дому ПС БиХ усвојен је Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у заједничким институцијама, што је такође један од услова ЕУ.

Закон је усвојен без гласова СНСД-а и ХДЗ-а. У СНСД-у кажу да закон задире у надлежности Републике Српске.

У први план за добијање кандидатског статуса, званични Брисел, према политичким жељама Бошњака, истакао је усвајање тзв. реформских закона: о спречавању сукоба интереса, јавним набавкама и ВСТС-у.

Потпуно се занемарује да је један од услова из 14 приоритета из Мишљења ЕК, обавеза рјешавања питања међународних судија у Уставном сусу БиХ.

- Опет су они направили приоритете међу приоритетима па када имате ставку да се укине ОХР и да стране судије оду из УС, они кажу то ћемо на крају. Када за 20 година? А онда кажу ово је приоритет. Ако хоћете да донесемо закон о ВСТС онда дајте да видимо како ћемо са судијама Уставног суда БиХ - каже Милорад Додик, српски члан и предсједевајући Предсједништва БиХ.

- Када је у питању ВСТС постоје апсолутно супротстављени ставови у БиХ. Оно што је сигурно јесте то да можемо усвојити Закон о јавним набавкама. Око тога не постоји велики проблем - истиче Зоран Тегелтија, предсједавајући Савјета министара.

Не постоји ни проблем о Закону о спречавању сукоба интереса, трећег тзв. европског закона. Тренутно се "крчка" у Министарству правде и убрзо ће бити упућен у парламентарну процедуру.

Међутим, парламентарци из редова федералних али и опозиционих партија из Републике Српске у Представничком дому су нестрпљиви. Усвојили су свој Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у заједничким институцијама. СНСД је био против као и ХДЗ јер закон даје могућност да БиХ регулише питања из надлежности ентитета.

- Када кажемо да нема вертикалну усаглашеност мислимо на одредбе којима се жели утицати на друге нивое власти, ентитески и други, што је неприхватљиво. Дакле, ми сматрамо да ниво БиХ треба да регулише оно што се дешава на том нивоу а никако да се с нивоа БиХ регулише ствари у ентитетима. Друго, од Комисије се жели направити неко ново полуистражно тијело што ми сматрамо недопустивим - категорична је Сњежана Новаковић Бурсаћ, шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

Због бројних амандамана на усвојени Приједлог закона у Представничком дому није познато како ће на крају да изгледа текст закона који ће бити упућен у Дом народа.

- Парламентарна већина би требала у законодавном смислу да буде храњена из СМ, дакле ми те законе очекујемо да добијемо из Савјета министара - појашњава Никола Шпирић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ.

Из одговора се наслућује да ће СНСД и ХДЗ који држе "већински" пакет у Дому народа, одбити предложени закон.

БиХ има чак три закона о сукобу интереса: важећи, у парламентарној процедури и у припреми. Исту област, законима су уредили Ррепублика Српске и Федерација.

Ипак, политичари су и даље на дуплим функцијама. Сјетимо се само Дениса Звиздића који је пркосећи законима физике био министар и посланик.

Према истраживању невладиног сектора најмање 60 политичара у БиХ тренутно обавља више од једне функције, што законски треба онемогућити.