latinica  ћирилица
24/01/2021 |  11:29 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

Калинић: Узалудна Бакирова нада, на његову жалост народ гласа за Додика и СНСД

Савјетник српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Драган Калинић изјавио је за Срну да је Бакир Изетбеговић посљедном изјавом да су "Срби лош народ", јер су се повели за политиком Милорада Додика и СНСД заправо, задао аутогол СДА и, наравно, осрамотио бошњачки народ.
Драган Калинић - Фото: РТРС
Драган КалинићФото: РТРС

Калинић је констатовао да Изетбеговић без сумње покушава да прекроји изборну вољу српског народа у БиХ који је са највећим бројем гласова изабрао Додика за српског члана Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да "Изетбеговић гаји луду наду да би то могло да се деси уз помоћ иностраног фактора, јер су се међународне околности у међувремену промијениле".

- Упитајмо се на шта би то личило да Срби оспоравају легални и легитимни избор Шефика Џаферовића за бошњачког члана Предсједништва БиХ који има итекакву хипотеку ратне прошлости и да кажу - 'Бошњаци су погријешили јер су гласали за СДА'. Ми Срби никада не бисмо рекли да су они лош народ због њиховог избора. Насупрот томе, Хрвати с правом због накарадног Изборног закона оспоравају легитимитет Жељка Комшића јер он не представља изборну вољу Хрвата у БиХ -  рекао је Калинић.

Он је оцијенио да је реалност ових простора, па и БиХ да ће још много воде протећи Миљацком и Босном док се оно што се назива колективни идентитет - нација, учини мање важним од индивидуалног идентитета - грађанина.

- Све док се односи између ентитета и три народа у БиХ не врате на позицију изворног Дејтонског мировног споразума неће постојати реална перспектива да се у овој земљи рјешавају нагомилани проблеми, прије свега, економски - навео је Калинић.

Према његовим ријечима, након свих догађања протеклих деценија јасно је да нема заобилазног пута, нити некакве пречице којом би се дошло до онога што колоквијално називају грађанском државом.

- Узалудна је Бакирова нада да ће 'освијестити заблуђене Србе', а уколико настави са таквом политиком у још већу замку ће увући и свој народ и дијелове међународне заједнице који би могли повјеровати у његову причу. На линији такве 'постдекларацијске' политике Бакир дијели Србе на 'меке' и 'тврде' -јаничаре и националисте. Оно сто су били Богић Богићевић и слични данас се очекује да буду Мирко Шаровић и Бранислав Бореновић. На Бакирову жалост, народ то брзо препознаје, па је умјесто њих бирао Додика и његову политику. Шта ћеш, Бакире? Срби су непоправљив народ, али други народ све и да хоћеш више немаш - поручио је Калинић.

Калинић је указао да из Изетбеговићевог посљедњег иступа не би смјело да промакнем нити да се занемари да он без вило каквог увијања отворено каже да се "у БиХ морају уважавати интереси већинског народа".

- То би заиста могло потенцијално гурнути БиХ у амбис трагичних неспоразума.
Због тога овакво Изетбеговићево мишљење не би смјело проћи ни као став, а поготово не као пракса. Или ћемо преко легалних и легитимних представника народа бити изједначени у правима и слободама на свим нивоима или ће темељи дејтонске БиХ бити добро уздрмани. О томе би требало да воде рачуна и домаћи и инострани политички ауторитети унутар и изван ове земље - упозорио је Калинић.