latinica  ћирилица
24/01/2021 |  15:04 ⇒ 20:31 | Аутор: РТРС

Додик: Српска неће прихватити увођење јединственог броја 112 (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је у Дејтонском споразуму и Уставу речено да оно што није изричито дато у надлежност БиХ припада ентитетима, те да Српска неће прихватити иницијативу дијела бошњачких политичара за увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112.
Милорад Додик - Фото: nezavisne novine
Милорад ДодикФото: nezavisne novine

Додик је рекао да је то нови покушај покретања питања нових преноса надлежности на БиХ.

- Дакле, нећемо се тога одрећи и увођење јединственог броја се неће десити. То је наш број, има да буде наш и биће - рекао је у Бањалуци Додик, који је лидер СНСД-а.

Он је констатовао да Српска не вјерује у БиХ, а поготово послије изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића који је Србе назвао лошим народом.

- Не вјерујемо у заједништво и могућност да БиХ опстане. Дакле, не желимо ништа да дамо у надлежност БиХ и то је наш легитиман став. Немамо повјерења у суживот са онима који говоре као Бакир Изетбеговић. Ја никада нисам рекао да је неки народ лош. Много пута сам говорио да су Бошњаци добар народ и да имам бројне пријатеље Бошњаке који, нажалост, имају неугодности због харанге из Сарајева према Српској - рекао је Додик.

Замјеник предсједавајућег Комисије за спољнотрговинску политику, царине, саобраћај и комуникације при Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Душанка Мајкић изјавила је недавно да српски представници неће подржати иницијативу за увођење јединственог европског броја за хитне ситуације 112, јер је то покушај покретања питања нових преноса надлежности на БиХ.

Коментаришући ову иницијативу једног броја бошњачких политичара која ће се наћи на наредној сједници Представничког дома парламента БиХ, Мајкићева је навела да се увођење броја 112 поново рециклира, али да је питање заштите и спасавања у надлежности ентитета